A- A+

Mersin Büyükşehir Mercek’te İşaret Dili Kursu Başlattı

19 Mayıs 2024 09:00

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet veren Yenişehir MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi’nde ‘İşaret Dili’ kursu veriliyor. Eğitimde vatandaşların günlük hayatta işitme engelli bireylerle rahatça iletişim kurması amaçlanıyor.

Başkan Vahap Seçer öncülüğünde engelleri aşan birçok projeyi hayata geçiren Büyükşehir, kendi bünyesinde personele yönelik gerçekleştirdiği işaret dili eğitimlerinin yanı sıra, MERCEK’te vatandaşlar için de işaret dili kursları açıyor. Şimdiye kadar birçok kez işaret dili kursu açılan MERCEK’te eğitimi Yeminli İşaret Dili Tercüman’ı Esen Çay veriyor. Sağlık alanında çeşitli bölümlerde eğitim alan bir öğrenci grubunun katılım sağladığı kurs programında öğrenciler şu ana kadar, temel kelimelerin yanı sıra birçok ilk iletişim cümlelerini de öğrendiler. Ücretsiz olarak verilen eğitimde; işitme engelli vatandaşların iletişim kurma şekilleri, işaret dili ile beden dili arasındaki uyum ve Türk İşaret Dili’nin temel kuralları öğretiliyor.

Çay: “İşaret dili öğrenmelerini herkese öneriyorum”

Yeminli İşaret Dili Tercümanı Esen Çay, MERCEK’te Yenişehir Halk Eğitim’e bağlı olarak yaklaşık 3 yıldır işaret dili kursları verdiğini anlatarak, “İnsanların işitme engelli bireyler ile iletişime girebilmeleri adına temel eğitimler veriyorum. İşaret Dili kursuna gelmek isteyen kişiler mercek.mersin.bel.tr adresinden başvurarak işaret kursuna gelebilirler. Başvuru yapan kişilerin uygun olduğu saatlere göre kurs ayarlanabiliyor. Biz de ona göre eğitim veriyoruz” dedi.

Sağlık alanında çeşitli bölümlerde okuyan öğrenci grubu ile derslere devam ettiğini aktaran Çay, “Temel eğitimin yüzde 80’lik kısmını tamamladılar. Artık cümle oluşturma ve iletişime geçme kısmındayız. Çeşitli aktivitelerle birbirleriyle diyalog şeklinde kurslarımıza devam ettiriyoruz” diye konuştu. Çay, işaret dilini temel düzeyde tüm vatandaşların bilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bir merhabanın ya da yüzde oluşan bir mimiğin bile onlar adına çok şey ifade ettiğini söyleyebiliriz. İşaret dili öğrenmelerini herkese öneriyorum” ifadelerine yer verdi.

Gürbüz: “Temel kelimeleri ve temel cümle kurmayı öğrendik”

Optisyenlik bölümü öğrencisi Tunahan Gürbüz, “Temel kelimeleri ve temel cümle kurmayı öğrendik. İşitme engelli biriyle karşılaştığımız zaman temel düzeyde iletişim kurabileceğimizi, ona yardımcı olmak istediğimizi ve eğer çok hızlı konuşursa yavaşlaması gerektiğini anlatabilecek düzeydeyiz. Yaklaşık üç haftada bu düzeye geldik. İlerleyen süreçlerde bunu daha da ilerleteceğimizi düşünüyoruz. Meslek hayatımda böyle bir şeyle karşılaşmadım ama asla karşılaşmayacağım diye de bir şey yok. Neye ihtiyacı olduğunu, ne istediğini temel düzeyde neler yapılması gerektiğini anlatabilecek düzeydeyiz” dedi.

Samsunluoğlu: “Onları tam anlamıyla anlamak için ders aldım”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencisi Gülnur Samsunluoğlu,  “İşaret dili dersi alıyorum. Üç haftadır temel kelimeleri tam anlamıyla öğrendim, anlaşabiliyorum. Burada olduğum için çok mutluyum. Kendilerini ifade ediyorlar fakat biz anlayamıyoruz onları tam anlamıyla anlamak için ders aldım. Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim” diye konuştu.

Öğrencilerden Havva Özmen ise “3 haftadır buradayım. İşaret dili öğrenmek için geldim. Karşındakinin neye ihtiyacı olduğunu öğrenebilmek temel eğitim ile oluyor” dedi.

 

Haberin Fotoğrafları