Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2024 Carbon Disclosure Project (CDP - Karbon Şeffaflık Projesi) değerlendirmesi sonucunda ‘D’ puanından, ‘A-’ puanına yükseldi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı; iklim krizine karşı stratejik ve bütüncül çözüm geliştirerek, çevresel şeffaflıkta uluslararası standartları yakalayarak, karbon emisyon azaltma konusunda somut hedefler ortaya koyarak ve iklim krizi risklerine karşı kenti koruyan politikaları hayata geçirerek, Mersin’in CDP’de liderlik bandına girmesini sağladı.
Dünya genelinde 1000 şehir, eyalet ve bölgenin veri sunduğu CDP değerlendirmesinde; Mersin çevreye duyarlı, yenilikçi ve çözüm odaklı projeleriyle A listesine en yakın şehirlerden birisi oldu. ‘Gelecek Bugünden Başlar’ mottosuyla hareket eden Büyükşehir; güneş enerji santrali (GES) kurulumları, akıllı ulaşım sistemleri ve toplu taşıma teşviki, katı atık yönetimi ve geri dönüşüm uygulamaları, yeşil alanların artırılması ve kent ormanları projelerinin uygulanmasının yanı sıra, iklim değişikliğine uyum ve dirençlilik planlarının hayata geçirilmesiyle bu notu almaya hak kazandı.
Dr. Kuşatan: “Belediyemiz, iyi enerji uygulamaları ile liderlik puanına yükseldi”
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’na bağlı İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürü Dr. Zafer Kuşatan, “İklim değişikliği, su güvenliği ve ormansızlaşma gibi çevresel konularda dünya genelinde şehirlerin değerlendirmesini yapan CDP, Büyükşehir Belediyemizin iklim ve çevre çalışmalarını da değerlendirerek A puanına layık görmüştür” dedi. Büyükşehir’in çevresel etkilere ilişkin şeffaf raporlar hazırladığını ve bu raporlar sayesinde performansının iyiye gittiğinin tescillendiğini ifade eden Dr. Kuşatan, önceki yıllarda D olan puanın A puanına yükseldiğini ve Büyükşehir’in liderliğe hak kazandığına dikkat çekerek, “Dünyada değerlendirmeye alınan 1000 şehir arasında, yalnızca yüzde 13’lük kısım A listesine alınıyor. Bu da belediyemizin; iklim krizine stratejik ve bütüncül çözümler geliştirdiğinin, çevre ve şeffaflıkta uluslararası standardı yakaladığının, karbon emisyonu azaltma konusunda somut hedeflerinin varlığının ve iklim risklerine karşı kenti koruyan politikalar ürettiğinin bir göstergesidir” sözlerine yer verdi.
“Enerji kaynaklarını değiştiriyor ve sera gazı emisyonunu azaltıyoruz”
Kentte sera gazı emisyonuna karşı alınan önlemler sayesinde liderlik puanına eriştiklerini kaydeden Dr. Kuşatan, “Enerjinin oluşumu ve üretimi sırasında kullandığımız hammadde fosil kaynaklı olduğundan dolayı, sera gazı salınımı oluyor. Kentimizin yenilenebilir enerji veya yeni enerji kaynaklarına geçmesi gerekiyor. Biz de Belediyemize ait düzenli atık depolama alanımızdaki biyo kütleden elektrik enerjisi üretiyoruz. Ayrıca kentimizdeki toplu taşıma araçlarımızın güncellenmesi ile elektrikli otobüs uygulamasına geçmekteyiz. Yine bölgemizde kadın çiftçilerin kullanması için kurduğumuz kurutma tesisimizde güneş panelleri çalıştırılarak, toplumsal bir destek de vermekteyiz. İyi uygulamalarla enerji kaynaklarını değiştirerek, sera gazı emisyonunu azaltmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
CDP nedir?
2024 Carbon Disclosure Project (CDP - Karbon Şeffaflık Projesi); küresel ölçekte şirketlerin, şehirlerin, devletlerin ve bölgelerin çevresel etkilerini raporlamalarına olanak tanıyan, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir organizasyondur. 2000 yılında kurulan CDP; iklim değişikliği, su güvenliği ve ormansızlaşma gibi kritik çevresel konulara odaklanmaktadır.
CDP aracılığıyla firmalar ve hükümetler karbon emisyonları, iklim değişikliğine yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik stratejileri hakkında veri toplar ve bu bilgileri yatırımcılar, müşteriler ve diğer paydaşlarla paylaşır. Bu raporlamalar, sürdürülebilir iş uygulamalarının yaygınlaştırılmasına ve çevresel risklerin daha iyi yönetilmesine katkı sağlar. CDP, dünya genelinde çevre konusunda şeffaflığı artırmayı ve işletmelerin karbon ayak izini azaltmaya yönelik somut adımlar atmalarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
03 Temmuz 2025 09:06
03 Temmuz 2025 09:02