Başkan Seçer, Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın Halk TV’de yayınlanan ‘Demokrasi Meydanı’ programının canlı yayın konuğu oldu.
2 ay sonra Türkiye’nin seçime gideceğini hatırlatan Başkan Seçer, “İktidar değişecek. Türkiye değişim istiyor. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Yani mahkeme kadıya mülk değil. Bu iktidar süresini tamamlamıştır. Artık taze bir kana ihtiyaç vardır” dedi. Seçer, Mersin’de Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na yaklaşık yüzde 70 oy çıkacağına inandığını söyledi.
Kendi seçim bölgesinde oy kullanmak isteyen depremzedelere Büyükşehir olarak imkanlar ölçeğinde destek olacaklarını söyleyen Seçer, “Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman; o bölgeler mesafe olarak bize yakın. Biz de o günkü fiili imkanlar üzerinden depremzedelerimize elimizden gelen desteği sağlayacağız. Oy hakkı kutsaldır” diye konuştu.
Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın Halk TV’de yayınlanan ‘Demokrasi Meydanı’ programına canlı yayın konuğu olarak katılan Başkan Vahap Seçer, deprem sonrası yaşananlar, alınan ve alınması gereken kararlar ile depremzedeler için yapılan çalışmalar ve yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimine dair önemli açıklamalarda bulundu.
“Dereleri doldurur, inşaat yaparsanız bu çok büyük bir felakete dönüşür”
Programda, deprem ve önceki gün yaşanan sel olayı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, Şanlıurfa’da yaşanan selden sonra Büyükşehir İtfaiyesi’ne bağlı profesyonel ekiplerin hemen bölgeye yardıma gittiğini belirterek, “Duyar duymaz 5 profesyonel profesyonel dalgıcımız, kurtarma botumuz, araç, ekipman gittiler ve şu anda çalışıyorlar. Aslında yağmur bir doğa olayı. Siz önlem almazsanız, dereleri doldurup inşaat yaparsanız bu çok büyük bir felakete dönüşür, o zaman asrın felaketi olur” dedi.
Küçükkaya’nın Mersin’in, aldığı yükün altından nasıl kalkacağını sorması üzerine Seçer, Büyükşehir olarak akıl ve öngörü ile bu süreci iyi bir şekilde yönettiklerini ve yönetmeye devam ettiklerini, ancak merkezi hükümetin de bu konuda adımlar atması gerektiğine işaret ederek “Akıl ve öngörü ile yaparız hiçbir kuşkunuz olmasın. Biz onları bağrımıza basarız, bizim vatandaşımız. Az önce söylediğim gibi liyakatli yönetici olursa sorun olmaz” diye yanıt verdi. ‘Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’ kurmak için çalışmalara başladıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Seçer, belediyelerin siyasetin çok yoğun hâkim olduğu yerler olduğuna işaret ederek “Liyakati öncelemeyip siyasete önem verdiğiniz, taraftarınız, akrabanız, eşiniz, dostunuz ama liyakati olmayan insanlarla yol yürüdüğünüz zaman yolda kalırsınız. Şu anki hükümetin başına geldiği gibi aynen de tablo bu” dedi.
“Mersin ortak paydasında, Millet İttifakı, Cumhuriyet İttifakı ayrımı olabilir mi?”
TBMM’de, depremlerin ardından Mersin’in aldığı göçün araştırılmasıyla ilgili bir Araştırma Komisyonu kurulması yönünde bir teklif sunulduğunu hatırlatan Başkan Seçer, “Cumhur İttifakı’na mensup partilerin dışında bütün partilerin milletvekilleri bu talebi dile getirdi. Ama Cumhur İttifakı’nın milletvekillerinden tık yok. Mersin ortak paydasında, Millet İttifakı, Cumhuriyet İttifakı ayrımı olabilir mi?” diye sordu.
“Mersin ortak paydasında bir araya gelelim”
Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın “Deneyimli bir siyaset insanısınız, Mersin için gidin bizzat Cumhurbaşkanı’yla görüşün. Çünkü bu Mersin’in meselesi. Mersin önemli. Mersin’e biraz daha ilgi gösterseler Mersin Türkiye’nin dünyaya açılan en güzel yüzü olur” sözleri üzerine Başkan Seçer, “İsmail Bey bu önerinizi çok değerli buluyorum. Bu önerinizi de dikkate alacağım ve gereğini yapacağım. Umarım Sayın Cumhurbaşkanı’ndan randevu alma imkânım olur, gider görüşürüm” dedi.
Kendisinin her konuda gidip görüşme sağlamak için çok çaba sarf ettiğini de hatırlatan Başkan Seçer, “Metro konusunda da gittim görüştüm, bir çözüm elde edemedim. Sadece görüşmek değil, görüşürüz. Görüşmekten bizim açımızdan beis yok. Bir başkasının görüşmesi, görüşme açısından beis görebilir bunu ama benim böyle bir derdim yok. Ben neticede Mersin ortak paydasında bir araya gelelim diyorum” diye konuştu.
“Türkiye değişim istiyor”
2 ay sonra Türkiye’nin seçime gideceğini hatırlatan Başkan Seçer, “İktidar değişecek. Türkiye değişim istiyor. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Yani mahkeme kadıya mülk değil. Bu iktidar süresini tamamlamıştır. Artık taze bir kana ihtiyaç vardır” dedi. Seçer, Mersin'de Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na yaklaşık yüzde 70 oy çıkacağına inandığını söyledi.
“Kılıçdaroğlu Mersin’de yüzde 70 oy alır”
Küçükkaya’nın, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na Mersin’de yüzde kaç oy çıkacağını sorması üzerine de Başkan Seçer, “Ben çok net söyleyeyim. Şu anda Millet İttifakı ve diğer sol bileşenler, yaklaşık olarak minimum yüzde 70 civarında düşünün, geri kalanı Cumhur İttifakı’na verir. Ama bakın burası İzmir değil. Burası Mersin. İzmir daha homojen bir aritmetiğe sahip siyasal olarak. Mersin çok kozmopolit. Mersin küçük Türkiye’dir” ifadelerine yer verdi.
“Yerel iktidarın hakimiyiz, bu muazzam bir referans”
CHP’li 11 Büyükşehir Belediyesi’nin yerelde çok iyi işler başardığını ve bunun Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde çok önemli bir referans olduğunu ifade eden Başkan Seçer “Şimdi yerel iktidarın hakimiyiz. Yani Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini ve ekonomisinin de 3’te 2’sini oluşturan kentlerde belediyeleri yönetiyoruz. Bu muazzam bir referans. Mersin, Adana, İstanbul, Ankara seçmenine; ‘Belediyelerimizin uygulamalarını 4 yıldır takip ediyor, hatta yaşıyorsunuz. Hizmetlerimizi görüyorsunuz. Vatandaşa bakış açımızı biliyorsunuz. Huzuru, insanların birbirini sevmesini, saymasını, barış, sevgi dilini ne kadar önemsediğimizi görüyorsunuz. İşte bizim iktidarımızda da Türkiye böyle olacak’ diyebiliriz” dedi.
Nüfus hareketlerinin iyi yönetilemezse bir kent için bir soruna dönüşebileceğine dikkat çeken Seçer, “Eğer böyle bir tablo ile karşılaşıyorsanız ama hazırsanız her şeyi çok rahat çözebiliyorsunuz. Onun için belediyeler çok çabuk nüfuz edebiliyor. Bakın depremde de pandemi de de böyle oldu. Maske dağıtılmadı, belediyeler dağıttı. Gıda gönderilemedi evlere, belediyeler gönderdi. Biz de devletin bir kurumuyuz” diye konuştu.
“Getirir çadır kondu yaparsanız hadise bu olur”
Küçükkaya’nın ‘Çadır kentleri neden su basar?’ sorusu üzerine Başkan Seçer, “Uygun bir zemin hazırlamadan getirip çadırları oraya kondurursanız, insanları yaka paça içine koyarsanız tablo bu olur. Ona göre yer seçimi yapacaksınız. Dere yatağına yapmayacaksınız. Suyun akış yolu bulduğu yerlere yapmayacaksınız. Kuşaklama yapacaksınız, direne edecek yapılar yapacaksınız ki yağmur da suyu alsın başka bir tarafa direne etsin diye. Yağmurda, çamurda, karda, doluda alt yapısı olacak ki o doğa olayı bir felakete dönüşmesin. Getirir çadır kondu yaparsanız hadise bu olur” dedi.
Başkan Seçer, depremzedelerin barınma sorununa ilişkin Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hatay’daki açıklamasını hatırlatarak, “Ben de oradaydım, ‘Konutları yapacağız, bir tek kuruş para almadan anahtarı teslim edeceğiz’ dedi. Bir kere sosyal devlet budur. Bir sürü bağış topluyorsunuz, geriden gelen deprem paraları, deprem vergileri var. Hala milletin cebinden para alma peşinde olmamak lazım. Yani basit ihtiyaçları dahi, işte izliyoruz Sayın Bakan’ı ya da diğer yetkilileri sürekli bağış toplama peşinde” ifadelerini kullandı.
“Depremzedelere terapi, artık gıda kadar ihtiyaç”
Depremden etkilenen vatandaşlara psikolojik destek sağlanması gerektiğini belirten Seçer, Büyükşehir olarak ‘Travma sonrası iyileşme merkezi’ kuracaklarını ifade etti. Bu desteğin insanlar için artık gıda kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Seçer, “Geçici Barınma Merkezlerinde depremzedelerimize terapi hizmeti de veriyoruz. Bu artık gıda kadar ihtiyaç. Gıdayı aldınız, yaşama devam ediyorsunuz. Suyunuzu içtiniz, bir barınacak yeriniz var ama hayata tutunabilmeniz için en önemli şartlardan bir tanesi de psikolojik olarak iyi durumda olmanız. Hayata motive olmanız, yaşama arzunuz, yaşama isteğiniz bir amacınızın olması. Bunu da uzmanlar sayesinde daha rahat sağlarsınız. Hem deprem bölgesinde kalan yurttaşlarımız için hem göç eden insanlarımız için bu son derece önemli” dedi.
“Bu insanlara iş lazım, istihdam lazım, çalışması lazım”
Depremzedelerin istihdama katılmasının önemine dikkat çeken Başkan Seçer, “Bu insanlara iş, istihdam lazım. Bu insanların çalışması lazım. Fabrikaları orada konuşlandıracaksınız. Paketler oluşturacaksınız; özel paketler, teşvik paketleri. Buralarda özel bölgeler ilan edip buraların imarı için özel kalkınma planları yapıp, KDV, faiz istisnası, kredi, geçmişe dönük borçlarının silinmesi gibi katkılar yapılması gerekli” diye konuştu. Seçer bölge ekonomisinin yeniden canlandırılması için de önerilerde bulunarak “Orada üretimi tekrar harekete geçirmek, sürdürülebilir yapmak, kalıcı hale getirmek çok önemli. Siz orada üretimi tekrar sağlayacaksınız. Tekrar fabrikaları, esnafı çalıştıracaksınız. Alışveriş, iş olacak. Siz bunu sağlayamadığınız takdirde ‘Ev yaptık, konut yaptık, geçici barınma merkezi yaptık’ demenin önemi olmuyor. Artık konuşulması gereken konular bunlar” ifadelerini kullandı.
“Oy hakkı kutsaldır”
Depremzede vatandaşların Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanması için yapmaları gerekenler hakkında Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını söyleyen Başkan Seçer, kendi bölgesinde oy kullanmak isteyen depremzedelere Büyükşehir olarak imkanlar ölçeğinde destek olacaklarını söyledi. Seçer, “Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman; o bölgeler mesafe olarak bize yakın. Biz de o günkü fiili imkanlar üzerinden depremzedelerimize elimizden gelen desteği sağlayacağız. Oy hakkı kutsaldır. Herkes kullanmak durumunda. Türkiye güçlü bir ülke. Biz toplum olarak son derece güçlü bir toplum, güçlü bir milletiz. Ben ülkemin insanının ferasetine inanıyorum. Gelecekle ilgili kaderinizi çizin, yolunuzu belirleyin. Kader, oturduğunuz yerde ayağınıza gelen şeyler değildir, siz yaratıyorsunuz onu. Gitsinler oylarını kullansınlar, hakları çünkü. Kendi yollarını çizsinler” dedi.
“Her anlamda yerel yönetimlere önem vermek lazım”
Sadece deprem değil, yaşanılan tüm doğa olaylarının ardından yerel yönetimlerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığının altını çizen Başkan Seçer, bu kurumların bölgesinde en organize olan yapılar olduğunu kaydetti. Başkan Seçer “Bu hem pandemide hem depremde hem sel felaketinde görüldü. Belediyeleri güçlendirmek, tahkim etmek, her anlamda yerel yönetimlere önem vermek lazım. Yani merkezden her şeyi çözemezsiniz. Bu depremde kararlar niye gecikti? Çünkü kararlar bir kişinin iki dudağının arasından çıkacaktı. Oysaki parlamenter sistemde, gerçek demokrasilerde her kurum görevini bilir. Eylem planı bellidir, ne yapacağını bilir, anında kararlar alınır ve müdahale edilir. Ama tek kişi tarafından bir ülke yönetilirse, herkes onun talimatlarını beklerse böyle tablolarla karşılaşılır” diye konuştu.
“İnsanlar kavga istemiyor, işbirliği istiyor”
Küçükkaya’nın Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı’nın belirlenmesi aşamasında yaşanan krize dair yönelttiği soruyu da yanıtlayan Seçer, yerel yönetimlerin toplum nezdinde muazzam bir karşılığı olduğuna vurguladı. Başkan Seçer, “Türkiye demokrasisinin tekrar rayına oturması, gerçek sisteme, parlamenter sisteme dönmesi ve ülkemizin bu girdaptan bir an önce çıkması bizim için bir görevdir. Birlikten güç doğar. Hep beraber 14 Mayıs'ta milletimizin karşısına zaferle çıkalım diye hesap ettik. Biz de naçizane katkımızı yaptık, bu noktalara geldik. Önemli olan bu noktalara gelmekti. Halk indinde iyi karşılandı. İnsanlar kavga istemiyor, işbirliği istiyor” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
Dün 09:12
11 Kasım 2024 19:17