A- A+

Mersinliler, Cumhuriyetin 100. Yılını Büyükşehir’le Kültür Ve Sanatla Kutluyor

16 Kasım 2023 09:17

Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla birçok kültür sanat faaliyetini Mersinlilerle buluşturan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet coşkusunu yıl boyunca yaşatmak dolayısıyla kentte düzenlediği etkinliklerine devam ediyor. Bu kapsamda Büyükşehir, Mersin Aydın Düşünce Merkezi (MADÜM) işbirliği ile Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde usta oyuncu ve komedyen Ceyhun Yılmaz’ı ağırladı. Yılmaz, ‘Cumhuriyet’imizin 100. yılında Atatürk’ konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Tüm Mersinlilerin davetli olduğu ‘Cumhuriyetimizin 100. yılında Atatürk’ konulu söyleşide Ceyhun Yılmaz; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluk, askerlik ve savaş yıllarına dair araştırıp derlediği hikâyelerini anlattı. Söyleşi bitiminde tüm salon hep bir ağızdan Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okudu.

Etkinlikte, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Bedrettin Gündeş, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım, MADÜM dernek üyeleri ve her yaştan Mersinli yer aldı. Etkinlik kapsamında MADÜM Dernek Başkanı Yusuf Orhan Nomeri tarafından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer adına verilen plaketi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım teslim aldı.

Yılmaz: “Atatürk’ümüzün sevgi dolu sözlerle ziyaret ettiği şehre gelmek büyük bir mutluluk”

Usta oyuncu ve komedyen Ceyhun Yılmaz, Mersin’in ülkedeki güzel şehirlerden biri olduğunu ve Mersin’e gelmenin kendisini mutlu ettiğini belirterek, “Atatürk’ümüzün de çok sevgi dolu sözlerle ziyaret ettiği, 17 Mart 1923, 100 sene önce geldiği yerde Atatürk’ü anmaya gelmek benim için ayrı bir mutluluk” dedi.

20 yaşından bu yana Mersin’e onlarca kez geldiğini ve burada sık sık gösteri yaptığını aktaran Yılmaz, “Mersin’i ben üstü açık şehir diye anlatıyorum. Cabrio, spor araba gibi. Böyle açıklık, ferahlık, yazlık durumu vardır. İnsanı zaten malum, kültür sanat etkinliklerine çok ilgi gösterir Mersinliler. Hemen yan şehirlere gidersin yüzde 10, yüzde 20 seyirci vardır. Mersin’e gelirsin salon yüzde 90 mutlaka dolar” diye konuştu.

Atatürk’le ilgili derlediği hikâyelerle ilgili de bilgi veren Yılmaz, bu süreçte 2 konuya çok dikkat ettiğinin altını çizerek, “Birincisi daha önce anlatılmamış olanları seçmeye çalışıyorum. İkincisi ise, bildiğimiz ama bir yönünü bilmediğimiz hikâyeleri anlatmayı seviyorum. Bununla ilgili en büyük kaynağım Nutuk, Nutuk’tan faydalanıyorum. Çocukluğumdan beri bana anlatılanların ötesine geçip anladığımı anlatmaya çalıştığım Atatürk gösterisi bu. Bu da benim bir görevim. Mustafa Kemal Atatürk, hepimize bir görev vermiş. O görevin ne olduğu da Nutuk’ da yazıyor. Ben kendi üzerime düşen emri gerçekleştiriyorum” ifadelerine yer verdi.

Nomer: “Cumhuriyet değerlerini anlatmak ve ayakta tutmak için çalışmalara devam edeceğiz”

MADÜM yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Orhan Nomer, Atatürk ilkeleri ve Atatürk'ün ışığında okuyan, düşünen, sorgulayan, üretken bir genç nesil yetiştirmek yola çıktıklarını aktararak, “Cumhuriyet’in ve Atatürk değerlerinin nasıl kazanıldığını, hangi mücadelelerle bu duruma geldiğini anlatmak ve bu değerleri ayakta tutmak için hep çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte yediden yetmişe herkes duygu dolu anlar yaşadı

Atilla Bayar etkinliği muhteşem bulduğunu söyleyerek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden başka bu faaliyetleri yapan kurum göremiyoruz. Gençlerimiz bu faaliyetlere çok ilgi gösteriyorlar. Ben bu kadar zamandır öğretmenlik yaptığım halde böyle bir duygu yaşamamıştım. Birebir anlatım çok güzeldi. Bilmediğimiz şeyleri öğrenmiş olduk. Ben ve öğlencilerim, izleyiciler çok memnun kaldık” dedi.

Etkinliğe katılan Aslı Eşsiz, etkinliği çok bilgilendirici bulduğunu belirterek, “Genel olarak herkes Samsun’a, Erzurum’a çıkıldığını biliyor ama daha detaylı ve can alıcı noktalara değinilmesi hoşuma gitti. Çok keyifliydi. Hep beraber 29 Ekim’i, 10 Kasım’ı, askerlerimizi, şehitlerimizi andık. Marşlar okuduk” şeklinde konuştu.

Etkinliği çok beğendiğini ifade eden çocuklardan Berkay Karagündüz, “Atatürk, Cumhuriyet’imiz ve şehitlerimiz hakkında çok güzel ve yeni birçok bilgiler öğrendim. Tüylerim diken diken oldu. Anlatılamaz bir şeydi” ifadelerini kullandı.

Can Bayergi de, etkinlikte hem çok şaşırdığını hem de yeni bilgiler öğrenmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu, şehitlerimizin neler çektiğini öğrendik. Hem sevindim hem üzüldüm. Çok değişik duygulardı” dedi.

Etkinlik sayesinde Atatürk’ü daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu dile getiren Muhammet Ali Orhan da, “Etkinliğin bu kadar güzel olacağını hiç beklemiyordum. Burada çok güzel duygular yaşadık. Marşlarımızı söyledik. Marşları söylerken Mustafa Kemal Atatürk’ün bizler için yaptığı katkıları tekrar hatırladık” diye konuştu. Mersin’in vizyonunun son yıllarda oldukça geliştiğini de söyleyen Orhan, “Başkanımız Vahap Seçer ile şehir çok değişti. Eskiden böyle şeyler yoktu. Konserler, gençlik festivalleri, sahilde okuma salonları… Adres Okuma Solonu eşsiz bir yer. Sınav haftamızda oraya gidip çok güzel ders çalışıyoruz. Başkanımıza sevgilerimi iletiyorum” sözlerine yer verdi.

 

 Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız. 

 

Haberin Videosu

Haberin Fotoğrafları