Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Eylül Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında toplandı. Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen toplantıda; Birimlerden Gelen 26, Komisyonlara Havale Edilen 35 ve Gündem Dışı 1 madde olmak üzere toplam 62 madde görüşüldü.
Başkan Seçer’den Narin cinayetine tepki: “Devlet çocuklarını koruyabildiği kadar güçlüdür”
Başkan Seçer, Gündem Dışı Konuşmalar bölümünde bir takım açıklamalarda bulunarak, gündeme ilişkin de değerlendirmeler yaptı. Irak’ın Kuzeyi’nde Gara Bölgesi’nde şehit olan Piyade Üsteğmen Ömer Fatih Ayar’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine de baş sağlığı dileklerinde bulunan Başkan Seçer, “Ülke olarak üzüntülüyüz. Ülkemizin başı sağ olsun” dedi. Diyarbakır’da 19 gündür aranan ve dün cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayeti hakkında da konuşan Başkan Seçer, son dönemlerde yürekleri dağlayan ve toplum vicdanını yaralayan olumsuz olaylara bir kez daha tanıklık ettiklerinden söz etti. Seçer, “8 yaşındaki kızımız Narin’e hepimiz çok üzüldük. Türkiye’de bu tür olayların, kadın ve çocuk cinayetlerinin son bulmasını ümit ediyorum. Biz büyük bir devletiz. Bundan kimsenin bir şüphesi yok. Devlet çocuklarını koruyabildiği kadar, okullarına giden çocukların temel beslenme ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayabildiği kadar, vatandaşlarında güven ve adalet hissi yaratabildiği kadar, kendi yetiştirdiği evlatlarını liyakatle hak ettiği yerlere taşıyabildiği kadar, özellikle yetiştirdiği pırıl pırıl teğmenlerin, vatana bağlılığını ve iyi niyetlerini görebildiği ve kendi evlatlarına güvenebildiği kadar güçlüdür” diye konuştu.
Seçer, Büyükşehir’in ‘eğitimde fırsat eşitliği’ sağlayan hizmetlerini anlattı
2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nın tüm öğrenciler, öğretmenler, veliler ve eğitim camiasına hayırlı olmasını dileyen Seçer, eğitimin toplumun temel taşlarından biri olduğunu vurguladı. Çocukları bilgiyle donatarak, onları sağlam bir geleceğe hazırlamanın ülke kalkınmasında önemli bir rol oynadığına değinen Seçer, bu sebeple eğitim sürecini desteklemenin ve geliştirmenin de büyük bir sorumluluk olduğundan söz etti.
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak eğitimin her aşamasında öğrencilerin yanında olmayı sürdürdüklerini vurgulayan Seçer, bunu daha da güçlendirerek ve tahkim ederek sürdürmeye devam edeceklerini söylerken, Büyükşehir’in ‘eğitimde fırsat eşitliği’ sağlayan hizmetlerini sıraladı. Geçtiğimiz hafta ilköğretime yeni başlayan öğrencilere yapılan ‘İlk Çantam Projesi’ kapsamındaki destekten bahseden Seçer, “Biz bu çalışmaları ve bu projeyi göreve geldiğimiz günden bugüne sürdürüyoruz. Bu yıl yaklaşık olarak 37 bin öğrencimiz ilköğretime başlıyor. 19 bin öğrencimizin ilk çantasını Belediye olarak biz onlara hediye ettik. Tabi ki sadece çanta değil; içinde defteri, resim defteri, kurşun kalemi, silgisi, kalem açacağı, boyama kalemleri, sulu boya, pastel boya gibi birçok kırtasiye malzemesinin olduğu bu çantaların çocuklarımıza dağıtımını gerçekleştirmiş olduk. ‘Darısı her seneye’ diyoruz” dedi.
“Bu hayat pahalılığı içerisinde ailelerin en büyük sorunu; çocukların beslenme durumu”
Göreve geldikleri günden bugüne okullarda yılda yaklaşık olarak 1.2 milyon paket süt dağıtımı gerçekleştirdiklerinden söz eden Seçer, özellikle hedef kitlelerinin de daha çok düşük gelirli yurttaşların yaşadığı bölgelerdeki ailelerinin çocukları olduğunu söyledi. Süt dağıtımın yanı sıra çocuklara sağlıklı atıştırmalık olarak kuruyemiş dağıtımları da yaptıklarını ifade eden Seçer, bu dağıtımları bu eğitim-öğretim döneminde de gerçekleştireceklerini ifade etti. Soğuk kış günlerinde okul önlerinde Mobil Çorba Aracı ile çocuklara ücretsiz olarak çorba içme imkânı da sunduklarını anımsatan Seçer, “Bu hayat pahalılığı içerisinde ailelerin en büyük sorunu, çocukların beslenme durumu. Sadece çocukların karnının doyması meselesi değil; sağlıklı beslenmesi de önemli. Eğer gelecek kuşakların sağlıklı olmasını istiyorsak, işe buradan başlamamız lazım. Çocuğun iyi öğrenebilmesini, çabuk kavrayabilmesini, daha zeki bir birey olmasını istiyorsak; doğal olarak doğduğu andan hatta ana karnından itibaren onun sağlıklı beslenmesine devlet olarak sahip çıkmamız, katkı sunmamız gerekiyor” diye konuştu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal hizmetler konusunda maruf bir belediye olduğunun da altını çizen Seçer, Hamile Bakım Sütü Projesi’nin de göreve geldikleri günden bu güne devam eden önemli projeler arasında yer aldığını hatırlattı.
“Bizim kaynaklarımız vatandaşlarımızdan kesilen vergilerden geliyor”
Mersin Büyükşehir’in toplam 20 Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi bulunduğunu dile getiren Seçer, “Bunların 10’unda YKS, 18 noktada da LGS için hazırlık kurslarımız var. Geçtiğimiz yıl 7 bin 200 öğrencimiz vardı. Hem LGS’de hem YKS’de başarı oranımız gerçekten takdire şayandır. Bu yıl da kayıtlarımız bitti. 7 bin 500 kaydımız oldu. Yine bu öğrencilerimiz konularında son derece iyi yetişmiş, çağdaş ve çocuklarımızı bilimin ışığında geleceğe hazırlayan öğretmenlerimizin desteği ile sınavlarına hazırlanacaklar” dedi.
Çocuklarını dershaneye gönderebilmenin de yurttaşlar için çok büyük bir ekonomik yük olduğunu kaydeden Seçer, “Dershane ücretleri herhalde 50 bin liradan aşağı değildir. Biz vatandaşlarımıza bu tip destekler yaparak; hiç olmazsa çocuklarının eğitiminde mali destek yapalım da, o vatandaşlarımız varsıl ailelerle beraber eşit yurttaş olduğunu hissetsin istiyoruz. Yani eğitimde fırsat eşitliği yaratalım istiyoruz. Aileler; “Neden benim çocuğum bu takviyeyi, dersi, desteği alamıyor?’ demesinler. ‘Benim devletim var’ diyebilsinler. Nihayetinde belediye de devletin bir kurumudur. Biz iç içeyiz, bizim kaynaklarımız vatandaşlarımızdan ve hepimizden kesilen vergilerden geliyor” ifadelerini kullandı.
Seçer, Büyükşehir’in öğrencilere hizmetlerini saymakla bitiremedi
Öğrenciler için saya saya bitiremedikleri hizmetlerden bir kısmını söyleyen Seçer, Gülnar’da ve merkezde bulunan kız ve erkek yurtlarının faal olduğunu söyledi. Aynı zamanda gelir testine tabi tutmadan Mersin’de ikamet eden ve Büyükşehir’e başvuran her öğrenciye öğrenim yardımı yaptıklarının da altını çizen Seçer, 2 yıllık kazananlara 5 bin TL, 4 yıllık kazananlara 10 bin TL, 5 yıllık kazananlara 12 bin 500 TL ve 6 yıllık kazananlara ise 15 bin TL eğitim yardımı verdikleri söyledi.
2019 senesinde Belediye’nin yalnızca 1 kütüphanesi olduğunu söyleyen Seçer, “Sadece içinde bulunduğumuz kompleks içerisindeki Kongre Merkezi Kütüphanesi vardı. Daha sonra biz 11 tane daha hayata geçirdik. Birçok ilçede, hatta mahallelerde yeni nesil kütüphaneler açtık. Bunların sayıları her geçen gün artacak” diyerek, yeni nesil kütüphaneleri kentin birçok noktasına kazandıracaklarının müjdesini verdi. Mersin Üniversitesi ve Tarsus Üniversitesi girişlerinde olan Çamaşır Kafe’lerin hizmetlerine hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Seçer, Merci Öğrenci Danışmanlık Merkezleri ile MERCEK Meslek Edindirme Kursları’nın da faaliyetlerine devam ettiğini kaydetti.
Seçer’den müjde: “Matematik Evi açılacak”
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni de hatırlatan Seçer, ilçe belediye başkanlarına seslenerek; “Biz o kadar güzel bir tesisi öğrencilerimiz ve çocuklarımız oraya gitsinler, görsel, işitsel, deneysel ve analitik olarak müspet bilimler öğrensinler diye yaptık. Pırıl pırıl, 130 civarında deney istasyonumuz var, muazzam bir yer. Görmeyenin de görmesini talep ederim. Türkiye’nin en büyük planetaryumu, uzay teleskopu var. Çocuklarımız gitsinler o deneyimi görsünler. 29 Ekim’de bir yılını tamamlayacak, 10 ayda 92 bin öğrenci ziyaret etti. Sadece Mersin’den değil, Mersin dışından da öğrencilerimiz geliyor” ifadelerine yer verdi.
Bir de müjde veren Seçer; Tarsus’ta çocukların çok beğeneceği, analitik öğrenmeyi hedefleyen bir Matematik Evi’nin de açılacağını duyurdu. Çocukların çeşitli metotlarla matematiği öğrenmesi gerektiğini belirten Seçer, “Biz diğer ülkelerle bilimle rekabet edebiliriz. Bilimin olmadığı yerlerde onları yakalamamızı bırakın, yanından geçmemiz mümkün değil. Yine ‘Hello Mersin’ Projesiyle drama, dil oyunları, sunumlar ve grup çalışmasıyla yabancı dil konuşma kulübümüz hizmetlerine devam ettirecek” diye, öğrencilere yönelik bir dizi hizmeti sıraladı.
Eğitim sisteminin tüm kuşakları bağlayan ve ilgilendiren önemli bir konu olduğunu vurgulayan Seçer, eğitim sisteminin hükümetin değil devletin mekanizması olduğunu sözlerine ekleyerek, “Hepimizin eğitimi önemsemesi lazım. Bakın eğitim sisteminde jenerasyonları, kuşakları bağlıyorsunuz. Siz aslında ideolojik bir milli eğitim sistemi yapıyorsunuz. Zaten karşı olunan bu. Devletin gelenekleri var. Mümkünse bütün belediyelerimiz bu desteği yapmalı, gerekirse diğer kurumlarla iş birliği yapmalıyız” diye konuştu.
Su kullanımıyla alakalı kanun ne diyorsa onu yapacaklarının altını çizen Seçer, MESKİ’nin birinci görevinin vatandaşlara temiz içme suyu temini sağlamak olduğunu belirterek, “Yasa gereği işletmelere MESKİ su sağlamak zorunda değildir Bizim birinci derecede temiz içme suyu temin koşulumuz insanların ihtiyacı için. Üretim ikinci planda. Zaten tarımsal sulamayı men ediyor. Hayvancılık tesislerinde su kullanımını eğer diğer taraftan insan ihtiyacı varsa, meskenlerin ihtiyacı varsa men ediyor. Bir Meclis üyemiz Gülnar’daki susuzluktan bahsetti. Bu durum usulüne uygun olmayan kullanımlarından kaynaklanıyor. Zaten kuraklık var, zaten su yok, bir de kaçak su kullanımı var, bir de usulüne uygun kullanmıyor” şeklinde konuştu.
“Usulüne uygun olmayan yapılar varsa hiç gözünün yaşına bakmayız”
İmar planlarıyla ilgili de konuşan Seçer, ilçelerin 1/1000’lik planlarının bazı noktalarında revizeler olduğunu kaydetti. Bu planları bir an önce bitirmek istediklerini söyleyen Seçer, bu konuda ilçe belediyelerine büyük iş düştüğünün altını çizdi. Erdemli bölgesiyle alakalı çarpıcı tespitlerini de paylaşan Seçer, “Geçen dönem merkezi bitirdik sayılır. Akdeniz’in umarım 1/1000’liklerini; bazı bölgelerin yine 1/1000’likleri var, bitireceğiz. Tarsus’ta revize imar planlarımız var. Yayla bölgeleri çok acil bekliyor. Bu konuda Erdemlililere büyük görev düşüyor. Ben batıya doğru giderken o binaları gördükçe tansiyonum yükseliyor. Ben buradan bir kez daha uyarıyorum; orada usulüne uygun olmayan yapılar varsa hiç gözünün yaşına bakmayız, indiririz aşağı. ‘3 kat fazla çıktım, günahtır, af çıkar, lütfen göz yum’; hiç gözünün yaşına bakmayız. Ekiplerimiz bu konuda sıkı çalışıyorlar. Süratle illegal çalışmalara müdahale edeceğiz ve bunu da ifşa edeceğiz. Çünkü diğerlerine de ders olsun. Bunu firmanın ve müteahhitin ismi ile yapacağız” diye belirtti.
Seçer, Meclis üyelerini göreve davet etti
Altyapı projelerinin oldukça pahalı yatırımlar olduğuna vurgu yapan Seçer, Mersin’in artan içme suyu ihtiyacını karşılamak için hayata geçirilmesi planlanan Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi konusunda Meclis üyelerine çağrı yaparak; “Bakın bizler bu işlerin üzerindeyiz ama altyapı yatırımları, ucuz yatırımlar değil. Bunlar çok yüksek yatırımlar. Ben size 70 milyon Euro’luk bir liste getirdim. Geçen toplantıda da sizi göreve davet ettim. Bu görev, hepimizin görevi. Bizler, kimseden para, kefalet ve proje desteği istemiyoruz. Her şeyi hazırladık. Şu anda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın önünde ve bize gelen bilgi olumlu olduğu yönünde” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir’in altyapı ve üstyapı yatırımlarının bütün ilçelerde sürdüğünü anlatan Seçer, ilçeler arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin Anamur’dan Tarsus’a kadar sürdürülen çalışmalar hakkında Meclis üyelerini bilgilendirdi. Altyapı ve üstyapı çalışmaları konusunda her yerde çalışmaları olduğunun altını çizen Seçer, “Herkes görevini yaparsa bu 5 yıl Mersin açısından muhteşem bir 5 yıl olur. Hiçbir altyapı sorunumuz kalmaz” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.