Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirdiği makine-ekipman destekleri sayesinde üreticilerin yüzü gülüyor, üretim artıyor. Aydıncık ve Gülnar ilçelerinde yoğun olarak badem üreticiliği ile uğraşan mahallelere yapılan Badem Soyma Makinesi desteği sayesinde hasat zamanı artık üretici için çile olmaktan çıkıyor. Önceden hasat sonrası günlerce elleriyle badem soyan kadınlar, verilen makine sayesinde 1 saatte işini bitirip, günün geri kalan saatini kendilerine ve farklı işlerine ayırıyor. Hem Aydıncık’lı hem Gülnar’lı üretici kabuk soyma derdinden kurtulduğu için hasadını keyifle yapıyor.
Hasat, çile olmaktan çıktı
Büyükşehir Belediyesi’nin fide-fidan destekleri ile başlayan üreticiyi kalkındırma projeleri ekipman desteği ile sürüyor. Verdiği fide ve fidanlarla üretime teşvik eden Büyükşehir Belediyesi, üretim öncesi girdi maliyetlerini düşürürken, verdiği ekipman desteği ile de hasat zamanını çile olmaktan çıkarıyor. Aydıncık ilçesi Duruhan Mahallesi ile Gülnar’ın Yarmasu ve Bozağaç mahalleleri olmak üzere verilen 3 adet Badem Soyma Makinesi sayesinde üreticinin zamanı kendine kalırken, üreticiler günlerce kol gücü kullanmak zorunda da kalmıyor. Desteği yapılan Badem Soyma Makinesi saatte 500 kilogram badem soyabiliyor. Bu sayede üreticiler bademleri daha kısa zamanda işleyip, piyasaya çok daha hızlı bir şekilde sürebiliyor. Bu proje ayrıca badem yetiştiriciliğini teşvik ederken, ürünün ekonomik değerinin de yükselmesini sağlıyor.
Topkara: “Bu projedeki amacımız badem yetiştiriciliğini teşvik etmektir”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda ziraat mühendisi olarak görev yapan Hüseyin Topkara, Aydıncık ve Gülnar ilçesine yapılan badem soyma makinesi desteğinin detaylarını anlatarak, “Aydıncık ilçesi Duruhan Mahallesi, Gülnar ilçesi Yarmasu ve Bozağaç mahallelerine badem kabuk soyma makinesi desteği sağlandı. Bu projedeki amacımız badem yetiştiriciliğini teşvik etmek. Çünkü bademi hasat ettikten sonra bunun kabuklarını soymak zahmetli bir iş. Üreticiler günlerce bunu soymakla uğraşıyorlar. Verilen makine ile 10-12 işçinin bir günde yapacağı işi rahatlıkla birkaç saat içerisinde yapabiliyorlar. Makine saatte 500 kilo badem soyabiliyor” dedi.
Kızıltaş: “Şu an bir günlük iş bir saate düştü”
Duruhan Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Kızıltaş makine gelmeden önce badem soyma işinin kadınları çok uğraştırdığına değinerek, “Bu işle ekseriyetle kadınlar uğraşıyor. Bu badem soyma makinesi bize hibe edilmeden önce zorlanıyorlardı. Özellikle çocuklarımıza zaman ayıramıyorlardı. Çünkü gündüz topluyorduk, akşam onu soymakla meşguldük. Şu an bir günlük iş bir saate düştü. Bu nedenle Vahap Başkanıma çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
Acun: “Saatte ortalama 1-1.5 ton badem çekiyor ve temiz oluyor”
Duruhan Mahallesi muhtar azası Faruk Acun, makine gelince kadın-erkek herkesin rahat ettiğini ifade ederek, “Şu anda bölgemizde badem hasat zamanı. Daha önceleri kadınlar birleşip 200 kilo bademi soymak için akşama kadar uğraşıyorlardı, zorlanıyorlardı ve başka hiçbir iş yapamıyorlardı. Bir günlük işi bir saate indirdik. Bundan dolayı çok memnunuz. Kadınlar da rahat, biz de rahatız” diye konuştu.
Aydın: “Başkanımız çiftçinin halinden anlıyor”
Duruhan Mahallesi sakini Kenan Aydın, badem soyma makinesinin kendilerine sağladığı faydalardan bahsederek, “Çok güzel yapıyor. Bu konuda memnunuz. Daha önceleri bunu tek tek elimizle soyuyorduk. Bu makine geldi, işimiz çok kolaylaştı. Sayın Başkanımız zaten ziraat mühendisi olduğu için çiftçinin halinden anlıyor. Bize gönderdiği badem soyma makinesi için çok teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Özgen: “Üç günlük işi bir saatte bir saatte yapıyoruz, çok rahatız”
Duruhan Mahallesinde yaşayan Sıddıka Özgen, makine gelince çok rahat ettiklerini söyledi. Makine olmadan önce günlerce uğraştıklarını ifade eden Özgen, “5-6 kadın toplanır bademi ellerimizle soyardık. 3-4 gün uğraşırdık ama makinemiz gelince rahat ettik. Üç günlük işi bir saatte yapıyoruz. Çok rahatız” diye konuştu.
Acun: “Şimdi her işimiz kolaylaştı”
Dursun Acun da günlerce badem soyma derdinden kurtulan bir diğer kadın. Acun, eskiden çektikleri sıkıntıyı anlatarak, “Önceden 5-6 kadın toplanır, 2-3 gün badem soyardık. Zorlanıyorduk. Vahap Başkanımıza teşekkür ederiz, bize makine gönderdi. Şu an işimiz çok kolaylaştı. Makineye yukarıdan döküyoruz, aşağıdan çuvalla alıp dama döküyoruz. Eskiden akşama kadar uğraşırdık, şu an bir saatte işimiz bitiyor. Diğer işlerimizi yapıyoruz, her iş kolaylaştı” ifadelerini kullandı.
Çakır: “Zamanımızı başka işlerimize ayırabiliyoruz”
Ayhan Çakır da Duruhan mahallesinde yaşayan badem üreticilerinden. Hasadı bitirdiklerini ve soyma işlemine geçtiklerini söyleyen Çakır, daha önce bu işlemi kadınların imece usulü günlerce yaptıklarını kaydetti. Çakır, “Bu zor oluyordu ve başka işler de aksıyordu. Vahap Başkanımız bize bir makine gönderdi, çok teşekkür ederiz. Önce gün boyu topluyorduk ve bunu soymakla uğraşıyorduk. Şimdi bir saatte bitiriyoruz ve zamanımızı başka işlerimize de ayırabiliyoruz” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
Dün 21:50
06 Aralık 2024 20:48