A- A+

Büyükşehir’den Çevre Farkındalık Yürüyüşü

07 Haziran 2023 14:55

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer'in öncülüğünde çevre dostu bir kent için farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklere devam ediyor. Büyükşehir  tarafından Çevre Haftası kapsamında, daha temiz ve yaşanabilir bir Mersin bilinci oluşturmak için farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Mezitli Belediyesi işbirliğinde gerçekleşen yürüyüşe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Dursun, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Zorlu, Büyükşehir Belediyesi ve Mezitli Belediyesi personelleri ile 7’den 70’e tüm doğa dostları katıldı.

Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir sahilinde Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde başlayan yürüyüşte, ‘Geleceğe sahip çık’, ‘Geleceğe yeşil bir adım’, ‘Çöpün yeri doğa değil’ ve ‘Tertemiz bir çevre için el ele’ gibi doğa dostu mesajlar içeren dövizler taşındı. Şarkılar eşliğinde renkli görüntülere sahne olan yürüyüş, Kerim Avşar Parkı’nda sona erdi. Parkta, Büyükşehir ve Mezitli Belediyesi tarafından gübre ve bitki yetiştirme kiti ile atık yağ toplama stantları kuruldu. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi personelleri tarafından, katılımcılara çevre konulu broşürler dağıtıldı. Yürüyüşe gelenlere stantlardan gübre ve bitki yetiştirme kitleri de hediye edildi. Etkinlik şarkılar ve danslar eşliğinde sona erdi.

Tarhan: “Daha temiz bir dünya yaratmamız gerekiyor”

Farkındalık yürüyüşü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, çevre konusunda duyarlılık yaratmak için eğitimin büyük önem arz ettiğini vurguladı. Amaçlarının, insanların daha temiz ve yeşil bir dünyada yaşaması olduğunu söyleyen Tarhan, “Bu kadar güzel denizi, doğası ve ormanları olan bir bölgede, çok daha temiz bir Mersin yaratabiliriz. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz iyi bir yolda ilerliyor. Umarım gelecekte çok daha temiz bir Mersin’i, doğayı ve denizi elde edeceğiz. Çocuklarımıza miras bırakacağımız en güzel çalışma da bu olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Özdemir: “Amacımız, çevre konusunda duyarlılığı artırmak ve farkındalık oluşturmak”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Özdemir, Dünya Çevre Günü kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlarla farkındalığı artırmak için çeşitli etkinlikler yaptıklarından söz ederek, “Katı atık konusunda, geçtiğimiz 4 yıl içerisinde vahşi depolamaya il genelinde son verdik. Katı atıkların bertarafını, 3 adet düzenli depolama alanlarımızda sağlıyoruz. MESKİ’nin, arıtma tesisleri ve su havzalarının korunmasıyla ilgili çok güzel çalışmaları var. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımız, deniz denetimlerini çok özenli bir şekilde yapıyor ve bu konuda kesinlikle taviz vermiyor. Sayın Başkanımızın da bu konuda duyarlılığı çok yüksek. Biz, emanet aldığımız bu dünyayı, çocuklarımıza ve geleceğimize temiz bir şekilde devretmeye gayret ediyoruz. Dünyamız çevre kirliği nedeniyle hızla yaşlanıyor. Bir nebze de olsa farkındalık oluşturup, bu yaşlanmayı geciktirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Halisdemir: “Büyükşehir olarak, çevre kirliliği yaratan birçok etkeni önlüyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla, özellikle vatandaşların farkındalığını artırıcı etkinliklere imza attıklarından söz ederek, kutlama olarak değil de farkındalık günü olarak yaygınlaşmasını istediklerini dile getirdi. Halisdemir, “Başkanımız bu konuda çok duyarlı ve bir dizi etkinlikler yapıyoruz. Mezitli halkımıza; çevrenin temizliği, iklim değişikliği, küresel ısınma, denizlerimizin temiz tutulması ile ilgili broşürler dağıtıyor ve bilgilendirmeler yapıyoruz. Sembolik olarak da, yürüyüş yaparken sokağı temizliyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevreye çok duyarlı çalışmalar yapıyoruz. Atıkların çevreye, insana, doğaya zarar vermemesi için mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu. Büyükşehir olarak, çevre kirliliği yaratan birçok etkeni önlediklerini de dile getiren Halisdemir, “Halkımız çevreye duyarlı yaşasın istiyoruz, ama vatandaşlarımızdan da beklentimiz çevreyi kirletmemesi. Bize destek olsunlar” dedi.

Vatandaşlar, çevre farkındalık yürüyüşüne yoğun ilgi gösterdi

Yürüyüşe katılan vatandaşlardan Mehtap Kurtuluş Köse, “Çevre bilincini geliştirmek üzere Mezitli halkı zaten gerekli önemi ve hassasiyeti gösteriyor, ama diğer vatandaşlarımızın da katılım sağlaması için böyle bir etkinlik düzenlendi” ifadelerine yer verdi.

Vatandaşlardan Bilge Kurtuluş ise, yürüyüş ile çevre temizliğine dikkat çekildiğinden söz ederek, “Hep birlikte vatandaşlar, belediye personeli ve çevre temizliğine gönül vermiş herkesle çevreyi birlikte temizledik” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin Emekli Evi’ne de üye olan ve yürüyüşe katılan yaş almış vatandaşlardan Latife Seyrek de, “40 senedir Mersin’deyim. Mersinimi çok seviyorum. Denizimi çok seviyorum. Bütün etkinliklere katılıyorum, çok mutlu oluyorum. Elimizden geldiği kadar şehrimizi temizleyeceğiz. Denizimiz, yollarımız kirlenmesin. Nice etkinliklere” şeklinde konuştu.

Kızı ile birlikte yürüyüşe katılan ve 1 yıldır Mersin’de yaşadığını belirten öğretmen Nevruz Uğur, “Büyükşehir Belediyesi’nin, özellikle anlamlı günlerdeki etkinlikleri dikkatimi çekiyor. Bu etkinliklere de ailece katılıyoruz. Yani hem bir yandan eğleniyoruz, hem de o günün anlam ve önemiyle ilgili edindiğim deneyimleri çocuğuma ve okulda öğrencilerime aktarıyorum” diye konuştu.

 

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.

 

Haberin Videosu

Haberin Fotoğrafları