A- A+

Büyükşehir, Afetlere Karşı Yol Haritasını Belirlemeye Devam Ediyor

22 Haziran 2023 21:49

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Afetlere Karşı Yol Haritamızı Birlikte Belirlemeye Devam Ediyoruz’ sloganıyla düzenlenen ‘Mersin Afet Yönetimi Çalıştayı’na katıldı.

Divan Otel’de gerçekleştirilen Mersin Afet Yönetimi Çalıştayı’na Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Mersin Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kamu kurum ve kuruluşlarının bürokratları, akademisyenler, TMMOB'a bağlı odalar, STK'lar, dernekler, oda ve borsaların temsilcileri ile akademisyenler katılım sağladı. 

Seçer: “Bilimsel olarak çok deprem bölgesinde olmadığımız için depremi tam kavrayamamışız”

Çalıştayın açılışında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İstanbul’da afet konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ve bu yapılan çalışmalardan da yararlanacaklarını ifade etti. Seçer, “Zaman yitirmemek için; birikimli yapılardan, kurumlardan, kişilerden yararlanmak gerekir. Afet, afet sonrası ortaya çıkacak felaketler ve afet öncesi alınması gereken tedbirler Mersin için hiç düşünülmemiş. Çünkü afeti çok anlamamışız. Bilimsel olarak çok deprem bölgesinde olmadığımız için depremi tam kavrayamamışız” dedi. 

6 Şubat depremini tüm Türkiye gibi Mersin’in de derinden hissettiğini ve en çok etkilenen illerin başında geldiğini söyleyen Seçer, “Deprem bölgesine sınırımızın olmasının yanı sıra o bölgede felakete uğramış vatandaşları bölgesine kabul edip misafir eden, bağrına basan il olma hüviyetimiz var. Depremi 11 il derinden yaşadı ama biz bütün illerin yaşadığı acıyı burada Mersinliler olarak gördük. Çünkü o insanlar buradaydı” diye konuştu. Afetlere karşı hazırlıklı olabilmek için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar deprem ile ilgili deneyimlerden yararlanmanın en iyi yöntem olduğunu düşündüklerini söyleyen Seçer, afet yönetiminde kamu kurumlarının tüm aktörlerinin işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Başkan Seçer, Afet İşleri Dairesi’ni yeni kurduklarını fakat 2019’dan bu yana Mersin Büyükşehir Belediyesi’ndeki tüm birimlerin bu tür çalıştayları yaptıklarını söyleyerek, “Buradan çıkacak sonuçlar son derece önemli. Çünkü bunlar uygulamaya geçecek. Sadece kurduğumuz daire başkanlığıyla yol alamayacağımızı biliyoruz. Uygulamaya geçmemiz lazım. Mersin; aslında çok sayıda afet olabilecek özelliklere haiz bir kent. Coğrafya olarak Toroslar’a yaslanmışız, yüzümüz Akdeniz'e dönük. Öyle bir yere gelirsiniz ki dağla deniz birleşmiştir. Yoğun yağmurlar sel olarak ovayı alır, götürebilir. Sel riskiniz var, ki zaman zaman Mersin bunu yaşamıştır” ifadelerini kullandı. 

“2020 yılından beri Mersin’de sel konusunda sıkıntı yaşanmadı”


Başkan Seçer, 2020 yılının başında Mersin’de önemli bir sel felaketinin görüldüğünü ancak Büyükşehir’in ve MESKİ’nin çalışmalarıyla 2020’den bu yana Mersin’de bu konuda sıkıntı yaşanmadığını anlattı. Seçer, “2020’nin başında gördüğümüz afet sonrası ‘Önce can güvenliği’ dedik ve bu yatırımları yaptık. Önceden sahili su basardı. 2020’den bu yana çok şiddetli yağışlar oldu. Gördüğünüz gibi tedbirler alırsanız bunları önleyebiliyorsunuz. Sel riski taşıyan bölgelerde altyapıları yapıp bırakmakla iş bitmiyor. Eğer gerekli denetimleri, bakımları yapmazsanız altyapınız da olsa şehrinizi su basıyor. Biz şehrin altyapılarını incelediğimizde gördüğümüz manzara karşısında dehşete düştük. Çünkü bugüne kadar yeterli bakım olmadığı için bütün sistem tıkanmış ve yüzey suyunu bünyesine alıp denize aktaramıyordu” şeklinde konuştu. Seçer, Mersin’in yüzde 52’sinin orman alanı olduğunu söyleyerek, “Mersin orman yangınlarının da yoğun olduğu bir yer. Bu yüzden her türlü afete hazır bir kent hüviyetinde olmamız gerekiyor” dedi. 

“Bizim gelip, gördüğümüz ve bulduğumuz itfaiye teşkilatı, bugünkü itfaiye teşkilatı değil”

Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nı kurmakla her şeyin bitmediğine dikkat çeken Başkan Seçer, “Bizim gelip, gördüğümüz ve bulduğumuz itfaiye teşkilatı, bugünkü itfaiye teşkilatı değil. Hala çaba sarf ediyoruz. Eğitilmiş insan kaynağından, araç, ekipman ve kurtarma teçhizatına kadar, bütçe kısıtlaması yapmadan bunların çabası içerisindeyiz” diye konuştu. Başkan Seçer, Mersin’in deprem bölgesi olmadığını ancak Adana’da gerçekleşecek yüksek ölçekli bir depremde alacağı hasarın büyük olacağını kaydederek, tedbirleri buna göre aldıklarını ifade etti. 

“Depremin etkileri devam ediyor”


Mersin’i afetlere hazır hale getirebilmek için kararlı bir politika yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Seçer, “Görevde kaldığım sürece Mersin’in bir afet bölgesi olması gerçeğinden yola çıkarak bu konudaki çalışmalarda kararlığımın devam edeceğini Mersin halkının bilmesini istiyorum” dedi. 


Depremin Mersin’de yarattığı etkilerin aradan geçen 4 aya rağmen hala devam etmekte olduğuna dikkat çeken Seçer, Mersin’in depremle birlikte aldığı yoğun göç sonrası kentte yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olabilmek için birçok toplantı ve görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Mersin’in aldığı yoğun göçün yol açacağı komplikasyonlara karşı önlemler alınması gerektiğine işaret eden Seçer, “Mersin gereğinden fazla bir nüfus yükü taşıyor. Bunun altyapısı, yolu, diğer kamu hizmetlerini verecek kurum binaları, okulundan, hastanesine kadar yağmursuyu hatlarından yoluna kadar yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

Kurt: “Umarım bu çalışmayı daha genişleterek Mersin’i daha dayanıklı hale getirebilirsiniz”


Çalıştayda, Mersin Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkan Vekili Dr. Kemal Zorlu da ‘Mersin Afet Eylem Planı Yol Haritası’ başlığı kapsamında sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, ‘Deprem Dirençli İstanbul, Tespitler ve Çözüm Önerileri’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Kurt, sunumda İstanbul ve deprem gerçeği, mevcut uygulamalardan çıkarılan tespitler, ‘İstanbul Yenileniyor’ sisteminin aşamaları, sistem süreç işleyişi, sistem başvuru durumu hakkında bilgiler verirken, görev süresince İstanbul’da yapılan kentsel dönüşüm projeleri, güçlendirme sisteminin hayata geçirilmesi, riskli yapılardan arınmak için gerekli ilkeleri anlattı.

Kurt, “İstanbul Yenileniyor sisteminin Mersin’de de eski yapıların yenilenmesi konusunda uygulanabileceğini düşünüyorum. Mersin’in de eski yapı stokunun olduğunu biliyorum. Umarım bu çalışmayı daha genişleterek, üstüne koyarak Mersin’i daha dayanıklı hale getirebilirsiniz” dedi. 

 

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.

 

Haberin Videosu

Haberin Fotoğrafları