Başkan Seçer, ‘Tarsus ve Çamlıyayla Üzüm Sıkma Makinesi, Hamur Yoğurma Makinesi, Küçükbaş Hayvan ve Yem Dağıtım Töreni’ne katıldı. Tarsus Mezbahanesi’nde düzenlenen törende, Tarsuslu 15 ve Çamlıyaylalı 2 yetiştirici olmak üzere, toplam 17 yetiştiriciye 25’er adet küçükbaş hayvan ve yemleri teslim edildi. Törende Tarsus Dedeler Kooperatifi, Tarsus Sayköy Sulama Kooperatifi, Tarsus Ulaş Mahallesi Sulama Kooperatifi ve Tarsus Taşçılı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 1’er adet olmak üzere toplam 4 tane üzüm sıkma makinesi dağıtılırken; Tarsus’ta 20 mahalle, Çamlıyayla’da ise 5 mahalleye toplamda 25 adet hamur yoğurma makine desteği verildi.
Tarımsal üretimin büyük önem taşıdığını belirten Başkan Seçer, “Tarım hayatın ta kendisi. Çünkü gıda olmazsa yaşam olmaz” dedi. Seçer, 3 yıl önce başlattıkları ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ kapsamında en son 17 üreticiye dağıtılan küçükbaş hayvanlarla birlikte, Tarsus ve Çamlıyayla hattında 50 yeni işletme kurdukları bilgisini paylaştı. Ayrıca Seçer, “Proje başladığında küçükbaş hayvan verdiğimiz üreticilerden bu yıl 527 hayvan geldi. Toplamda da şu ana kadar 2 bin 220 yeni doğum olmuş” ifadelerini kullandı.
“Tarım hayatın ta kendisi. Çünkü gıda olmazsa yaşam olmaz”
Üreticilerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Başkan Vahap Seçer, “Tarım hayatın ta kendisi. Çünkü gıda olmazsa yaşam olmaz. Mutlaka üreteceğiz, üretimi yapacak olan da üretici. Ancak, devletin kurumları da üreticiyi destekleyecek. Bu dünyanın her tarafında böyledir” dedi.
Devletin tarımı, dengeyi kurmak için desteklemesi gerektiğini söyleyen Başkan Seçer, “Yoksa üretim ve ekonomi olmaz. Türkiye’de her 4 kişiden biri tarımda çalışıyor. Bu insan tarımda çalışmayı bırakırsa boşta kalacak. Dolayısıyla iş bulamayan, evine aş götüremeyen insan da toplum için potansiyel bir sorun oluşturacaktır. Yani sosyal mesele, toplumsal bir mesele” diye konuştu.
Tarım alanında milletvekilliği döneminde de TBMM’deki komisyonda çalıştığını anımsatan Başkan Seçer, “Tarım alanında ciddi yasaların çıkmasına, hem pratikte hem teorikten edindiğim deneyimlerle katkı vermeye çalıştım. Şimdi belediye başkanıyım. Tarımın önemini ve değerini bildiğim için, bunun farkında olduğum için bu kadar önem veriyorum. Bir şeyin farkında olacaksınız ki değer veresiniz. Biz bunun farkındayız” dedi.
Mersin’de 3 yıldır önemli çalışmalar yaptıklarını ve hiçbir zaman bundan şikayet etmediklerini vurgulayan Başkan Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi 3’üncü yılını doldurdu. Hiçbir ortamda ‘Belediyem fakir, asfaltım yok, param yok, hayvan alamam, yem veremem, destek yapamam’, gibi bir cümle kurmadım. Başkanın ekibinin, çalışma arkadaşlarının, bürokrasisinin de böyle bir söylemi olamaz. İmkanlarımızı sonuna kadar kullanır, hizmetlerimizi yaparız” ifadelerini kullandı.
“3 yıldır verilen destekler, üretici için büyük önem taşıyor”
Tarımsal alanda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Seçer, “Bu bölgenin çiftçilerinin bizden en çok istediği şey, sulama borusu desteğidir. Maalesef son 2 yılda boru fiyatlarını inceledim; hem plastik hem de çelik boru fiyatları son 2 yılda yüzde 400, yüzde 500 oranında artmış durumda. Biz boru dağıtımına 60 kilometre ile başladık ve kendimize 100 km hedefi koyduk. Şu ana kadar da Anamur’dan Tarsus’a vatandaşlarımıza, 3 yıl içinde toplam 162 km sulama borusu dağıttık. Biz bu boruları da, projesi olan üreticilerimize dağıtıyoruz” dedi.
Üreticiye sulama borusu desteği yanında, fide fidan desteği de sağladıklarını belirten Başkan Seçer, “Bizim derdimiz küçük üretici. Başta kadınlar olmak üzere, küçük üreticilere ne yapabiliriz, onun için gayret sarf ediyoruz. Son 3 yılda 1 milyon 491 bin adet değişik türde fide-fidan dağıttık. Özellikle denize yakın yerlerde, örtü altı üreticilere de destek veriyoruz. Orada da 225 üreticiye mikrobiyal gübre, 80 üreticiye sera naylonu, 800 üreticiye sera ipi ve sarı yapışkan tuzak desteklerimiz olacak. Şu ekonomik koşullarda, bu destekler üretici için çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.
“5 yıldan sonra bizim yeni hayvan bedeli ödememize gerek kalmayacak”
“Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim” projesi kapsamında yeni üreticilere küçükbaş hayvanlarının teslim edileceğini söyleyen Başkan Seçer, söz konusu projenin, hayvancılık adına Mersin’e çok faydası olacak bir proje olduğuna dikkat çekerek, “Her yıl 60 aileye 25’er adet olmak üzere toplamda 1500 adet küçükbaş hayvan dağıtıyoruz. Proje 5 yıllık bir proje. 5 yıldan sonra bizim yeni hayvan bedeli ödememize gerek kalmayacak. 2 yılda 3 bin hayvan aldık ve dağıttık. Bu yıl dağıtacağımız 1500 hayvanın 973 adedini satın almışız. Geri kalan 527 hayvan, 2 yıl önce proje başladığında verdiğimiz üreticilerden geldi. Toplamda da şu ana kadar 2 bin 220 yeni doğum olmuş. Bu yıl bunun sadece 527’sini geri almışız. Diğerlerini de belli bir zaman sonra üretici bize iade edecek ve biz yeni üreticilere vereceğiz. Proje bu şekilde ilerleyecek” ifadelerini kullandı.
Çamlıyayla’dan 2, Tarsus’tan da 15 olmak üzere toplam 17 üreticiye daha küçükbaş hayvanlarını teslim edeceklerini ifade eden Başkan Seçer, “Tarsus-Çamlıyayla hattında 3 yılda 50 yeni işletme kurduk. Burada esas olan; yaptığımız iş, attığımız taş gediğine otursun. Zaten o çark bir süre sonra artık kendiliğinden dönecektir. İnşallah gelecek yıllarda da bunu devam ettireceğiz. Bu yıl zaten sadece buradaki dağıtım değil; Anamur, Aydıncık, Akdeniz, Erdemli, Gülnar, Mezitli, Mut, Silifke ve Toroslar ilçelerindeki hayvan dağıtımlarını da gerçekleştirip, sayıyı toplamda 60 aileye tamamlamış olacağız” dedi.
Hayvancılık anlamında diğer alanlarda da önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden başkan Seçer, “Geçtiğimiz haftalarda Toroslar’da 35’i kadın 50 üreticiye kaz dağıtımını gerçekleştirdik. Her bir yetiştiriciye 100 adet yavru kazı, 600 kg yem desteği ile teslim ettik. Arıcılığa da destek veriyoruz. Muazzam bal üretimimiz oluyor. Geçen yıl yine 55’i kadın 708 balcıya malzeme desteği yaptık. Bu yıl da kovan sahiplerine, 100-200 kovan arası bal sağım çadırı vereceğiz” diye konuştu.
“Tarsus Çamlıyayla hattına 25 adet hamur yoğurma makinası vereceğiz”
Tarımsal alanda üreticiye bir diğer dağıtımın da alet ekipman olduğunu dile getiren Başkan Seçer, “Bu bölge üzüm diyarı. Dağıttığımız üzüm sıkma makinaları hayırlı olsun. Yine 25 adet hamur yoğurma makinası vereceğiz Tarsus Çamlıyayla hattına. Hangi köy isterse istesin 1 tane hakkı var. Şu ana kadar 160 talep gelmiş, 160’ını da bu dağıtımlarla tamamlamış olacağız. Bunun yanında; kooperatifler, birlikler, ziraat odaları aracılığı ile badem soyma, zeytin boylama, bitkisel atık kıyma, taş kırma, sap parçalama, erik boylama, ceviz soyma, destilasyon, dal parçalama makinaları gibi toplamda 214 adet makine ve ekipman desteği sağlamışız” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de tarımsal planlamalar yapılırken, sürece yerel yönetimler de katılmalı”
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ni değerlendirdiği konuşmasında, “Örnek olabilecek bir proje. Projenin hem sürdürülebilirliği var, hem de proje kendi kendini destekliyor. Dolayısıyla bu projeyi hazırlayan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ben bu projelerin artarak devam etmesini temenni ediyorum” dedi.
MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Tarıma verilen bu destek gerçekten çok anlamlı. Çünkü pandemi, tarımsal üretimin bizim için yaşamsal olduğunu anımsattı. Peki niye Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bu destekler başarılı oluyor? Çünkü yerelde yapılıyor. Yerelde burayı, en iyi yerel yönetimler bilir. Onun için Türkiye’de planlamalar yapılırken, yerel dinamiklerin etkili bir şekilde bütün süreçlerin içinde olduğu bir şekilde yapılması gerekmektedir. Planlarken söz sahibinin yerel dinamikler olması gerekmektedir. Bunun başında da tabi ki belediyelerimiz gelmektedir” diye konuştu.
Mersin İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, “Mersin Büyükşehir Belediyesi, canla başla çalışıp kırsala hizmet etmeye gayret ediyor. Gerçekten ben her zaman söylüyorum; tarıma, hayvancılığa, kırsala kim hizmet ederse onun önünde saygıyla eğilirim. Projeden hayvan almaya hak kazanan yetiştiricilerimize de, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, “Projenin 3’üncü yılına basmış bulunmaktayız. Gerçekten harika bir proje oldu. Vatandaşlarımıza bir katkıda bulunmak adına Sayın Belediye Başkanımız böyle bir proje üretti ve bize getirdi. Bizler de buna destek verdik. Yaklaşık 3’üncü yılımıza girdiğimiz şu günlerde, 4 bin 500 civarında hayvan dağıtıldı. Harika bir proje” dedi.
2020 yılında ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nden faydalanan yetiştirici İsmail Yiğit, “İlk hayvanları alanlardan biriyim. Bu yıl ilk 10 hayvanımı, kuzularımın iadesini yapıyorum. Çok güzel bir proje. Toplam 40 yavru aldım. İlk yıl 18, ikinci yıl 22 yavru aldım. Teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Üzüm Sıkma Makinesi Desteği Projesi’nden faydalanan Ulaş Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanı Celal Coşkun, “Başkanıma tarımsal desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Ayrıca Ulaş Sulama Kooperatifi olarak aldığımız sulama borusu ve üzüm sıkma makinesi desteğinden dolayı da Ulaş köyü adına saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.
Dün 21:50
06 Aralık 2024 20:48