A- A+

Başkan Seçer, Atatürk’ün 85. Ölüm Yıl Dönümü Anma Programlarına Katıldı

10 Kasım 2023 13:23

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümü dolayısıyla Mersin Valiliği tarafından düzenlenen anma programlarına katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen anma törenine; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, kent protokolü, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan törende; saat 09.05’te siren sesleri eşliğinde Ata’ya saygı duruşunda bulunuldu.

Seçer: “Atatürk; mazlum milletlere feyz olan ve ışık tutan bir lider”

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Başkan Vahap Seçer, başta Türk Milleti olmak üzere dünya için büyük bir anlam ifade eden Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle andığını söyledi.

Atatürk’ün emperyalizme karşı Anadolu topraklarında verdiği bağımsızlık mücadelesi ile mazlum milletlere feyz olan ve ışık tutan bir lider olduğunu belirten Seçer, “Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Türkiye’nin demokrasi yolunda kilometre taşlarının döşendiği, Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi’ni kuran, doğal olarak da benim için çok şey ifade eden bir lider” diyerek Atatürk’ün yolunda yürümekten, ilkeleriyle hareket etmekten övünç ve kıvanç duyduğunu söyledi. Seçer, “Mustafa Kemal; 600 yıllık bir imparatorluğun üzerine bugünkü laik, demokratik, sosyal hukuk devletini inşa etti. Bundan bir asır önceki hem bu bölgenin koşulları hem dünya koşullarını düşündüğünüz zaman ne kadar önemli bir çabanın içerisinde olduğunu, ne kadar önemli bir Cumhuriyet’in altına imza attığını çok daha iyi anlayabiliriz. Cumhuriyeti kurdu, sadece onunla yetinmedi, yaşadığı süre boyunca Cumhuriyet’in içini doldurdu” ifadelerini kullandı.

“Atatürk ilklerin insanı”

Atatürk daha uzun yaşasaydı, Türkiye’nin çok daha fazla kazanımlar elde edeceğine dikkat çeken Seçer, Atatürk’ün Türkiye’nin hukuk sisteminden ticaret sistemine, medeni kanundan demokrasi yolundaki adımlara kadar birçok konuda ilklerin insanı olduğunu ve devrimler yaptığını söyleyerek, “Türkiye’yi çağdaş dünya ile buluşturmak için çok önemli çabalar sarf etti. O günden bugüne Türkiye’de çok önemli siyasal, toplumsal hadiseler gerçekleşti. Bunlar bugünkü içinde bulunduğumuz koşulların belirleyicisiydi. Siyasal ve ekonomik krizler, dünya savaşları, bölgesel çatışmalar, bu yüzyıl içerisinde Türkiye’nin bugünkü konumunu ve durumunu belirleyen faktörler oldu. Bu süreç içerisinde Türkiye’yi yönetenlerin tutumları da asıl sonuca tesir eden en önemli faktördü” diye konuştu.

“Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı; Atatürkçü bir belediye başkanıdır”

Türkiye’nin; Cumhuriyet’in ilk kurulduğu yıllarda dünyanın zor koşullarından ve yaşanan olaylardan sağ salim çıkmasına neden olan önemli kararlar ve olaylarla dolu olduğuna işaret eden Seçer, “Bunun altına imza atanlar da Mustafa Kemal ile beraber başta ulusal kurtuluş mücadelesinde yer alanlar, daha sonra Cumhuriyeti kuranlar, Cumhuriyet’in tahkim edilmesine katkı sunan kadrolardı. 1950’li yıllardan sonra çok partili dönemle beraber Türkiye’de yeni bir sayfa açıldı ve demokrasinin güçlenmesi, Türkiye’nin bu yolda tahkim edilmiş, kurum ve kurallarıyla, oturmuş hukuk devleti anlayışıyla yönetilen bir norma erişmesi için de birçok olaylara tanıklık ettik ve bundan sonra da etmeye devam edeceğiz. Atatürk’ün bize bıraktığı mirası biz de çocuklarımıza çok daha zenginleştirilmiş olarak bırakma çabası içerisindeyiz” dedi.

Kendisinin Atatürkçü ve Atatürk’ün ilkeleriyle yürüyen bir belediye başkanı olduğunu belirten Seçer, Mersin’e bugüne kadar bu anlayışla hizmet ettiklerini ve bundan sonra da bu anlayışla hizmet etmeye devam ederek herkesi kucaklayacaklarını söyledi.  

“Türk milletin başı sağ olsun”

Ulusal kurtuluş mücadelesinde Anadolu topraklarının dört bir yanından insanların bir araya gelerek mücadele ettiğine dikkat çeken Seçer, Mersin’de de tıpkı o dönemde olduğu gibi Anadolu’nun dört bir yanından gelen insanların yaşadığını söyleyerek, “Bu bilinçle, mezhep, meşrep, yaşam biçimi, ekonomik sınıf, dünya görüşü ayrımı yapmadan herkesi kucaklayacağız. Her vatandaş devleti karşısında eşit yurttaştır. Bu bilinçle de çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bir kez daha Atatürk’ü minnetle ve şükranla anıyorum. Türk milletin tekrar başı sağ olsun” dedi.

Anma programı Kültür Merkezi’nde devam etti

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından Kültür Merkezi’nde devam eden anma programı saygı duruşu ve Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri eşliğinde okunan istiklal marşı ile başladı. Ardından Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri Atatürk Oratoryosu’nu seslendirdi. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Türk Halk ve Türk Sanat Müziği Topluluğu sanatçıları tarafından Atatürk’ün sevdiği şarkılarından oluşan bir dinleti sundular. Sanatçılara Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu eşlik etti. Program; Mersin Devlet Opera ve Balesi Korosu, Çocuk Korosu ve solistlerinin ‘Atatürk Aramızda’ isimli dinletisinin ardından sona erdi.

 

 Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız. 

 

Haberin Videosu

Haberin Fotoğrafları