Zafere Giden Yol Sahnelendi

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 95. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ‘Zafere Giden Yol’ isimli oyun Kongre ve Sergi Sarayı’nda sahnelendi.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 95. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, özel görüntü, efekt ve ışık sisteminin kullanıldığı “Zafere Giden Yol” adlı gösteriyi sahneledi.

Ahmet Aksoy ve Gökhan Şimşek ikilisinin yönettiği, müzik, dans ve tiyatronun harmanlanarak sahnelendiği oyunda özel görüntüler, efektler ve ışık sistemleri ile kurtuluş mücadelesi anlatıldı. Özellikle milli duygulara hitap eden ve izleyicilere duygusal anlar yaşatan oyun, salondakilerden büyük alkış topladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve 2017-2018 yılı kursiyerleri, Büyükşehir Belediye Konservatuarı Türk Halk Müziği Topluluğu sanatçıları ile Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin ortaklaşa sahnelediği oyunda izleyiciler adeta 1920’li yıllara gitti ve tüm şehitler ve gaziler yâd edildi.

“Çanakkale; bizim gurur duyduğumuz, düşmanlarımızın utanç duyduğu bir savaş”

Oyunun sonunda konuşma yapan Mersin büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Atatürk’ün Mersin’e gelişini coşkusuyla kutladıklarını belirterek, “Bugün yüce Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 95. Yıl dönümü. Bugün Mersin, tüm coşkusuyla Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişini kutladı. 18 Mart’ta da Büyük Çanakkale Zaferimizin 103. Yıl dönümünü beraber kutlayacağız. Bu kutlamalar eşliğinde Büyükşehir Belediyemizin tiyatro grubu güzel bir gösteri hazırladılar. Çanakkale bir ağıt, bir destan, bir can pazarıdır. Orada savaşan yiğitlerimiz ‘Çanakkale içinde vurdular beni derken, anne ben gidiyorum düşmana karşı’ derken,  kimimiz nişanlı, kimimiz evli derken ne annelerini, babalarını, bebeklerini ne de sevgililerini düşünmediler. Vatan savunması için canlarını feda ettiler. Çanakkale; bizim gurur duyduğumuz, düşmanlarımızın utanç duyduğu bir savaş” dedi.

“Artık bedel ödeme zamanı bitti”

Türk milletinin bu güzel coğrafyada yaşamanın bedelini haçlı seferlerinden itibaren ödediğini ve bugünde Afrin’de ödemeye devam ettiğini belirten Tufan, “Ben bir Türk evladı olarak diyorum ki; artık bedel ödeme zamanı bitti.  Yeter diyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bedel ödeyen değil bedel ödeten bir ülke haline gelsin istiyoruz. Bütün bu zulümler bitsin istiyoruz. Sizin huzurlarınızda biraz önce gerçekleri izledik. Bu bölgenin kurtuluşunu arkadaşlarımız çok güzel anlattılar. Karboğazı bu bölgenin gururu. Karboğazı belki de Türkiye’nin kurtuluşunun başlangıcı. Karboğazı’nda 44 kişilik birlik, bin kişilik Fransız birliğini yok etmeseydi belki Ankara Antlaşması imzalanmayacaktı. Antlaşma olmasaydı da buradaki işgaller bitmeyecekti, düşman ülkemizden gitmeyecekti. O yüzden orada mücadele eden kumcu veliler, komutan kemaller, Hatice halalar, milislerimiz, çobanlar, Yörüklerimiz çok önemli görevler üstlenmişlerdir. Onlardan Allah razı olsun. Mekânları cennet olsun. Hatıralarının önünde saygıyla eğiliyoruz” şeklinde konuştu.

Etkinlik sonunda Başkan Vekili Tufan, ‘Zafere Giden Yol’ isimli tiyatro oyununun oyuncularına çiçek hediye etti.