Tiyatronu'nun Ustaları Günlerini Kutladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, ‘27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kutladı.

Uluslararası Tiyatrolar Birliği tarafından belirlenen ve 1961'den bu yana her yıl 27 Mart tarihinde kutlanan 'Dünya Tiyatro Günü' dolayısıyla, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından bir kutlama programı gerçekleştirildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Bando Ekibi eşliğinde Atatürk Caddesi’nde başlayan kortej yürüyüşünün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden törende Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Sinan Bayraktar, yazar, eleştirmen ve akademisyen Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu’nun kaleme aldığı  '27 Mart Türkiye Ulusal Bildirisi'ni okuyarak, tüm tiyatrocuların Dünya Tiyatro Günü’nü kutladı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından, Mersin Büyükşehir Belediyesi Nevit Kodallı Salonu’nda Şehir Tiyatroları oyuncuları tarafından doğaçlama birer gösteri sergilendi.

“Tiyatro ustalarının peşindeyim”

Yazar, eleştirmen ve akademisyen Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu’nun kaleme aldığı '27 Mart Türkiye Ulusal Bildirisi'nde ise şu ifadeler yar alıyor: “ ‘Onların’ peşindeyim. Klişe üretmeyenlerin, boş laf söylemeyenlerin, sahneyi bir ego gösterisine dönüştürmeyenlerin, sulu espriler ya da ucuz etkilerle izleyiciyi tavlamayanların, yaşamdan kaçmayanların, zamanımızı çalmayanların, baştakilere yaranmak için kırk takla atmayanların peşindeyim. Beni güldüren, ağlatan, şaşırtan, yadırgatan, düşündüren, ezberimi bozan, belki de bir an durup kendime döndüren tiyatro ustalarının peşindeyim. Diyelim ki bir tiyatro yazarı, yönetmeni ya da oyuncuyum. Yaşamın akışındaki acıları, çatışmaları, haksızlıkları yüreğimde hissediyorum. Nefreti, şiddeti, yalanları, hile ve komploları görüyorum. Savaşın, sömürünün, sürgünün, adaletsizliğin, acının, yokluğun yarattığı bir karmaşa içinde yitip gitmek üzereyim. Çaresizlik mi? Hayır, ben tiyatrocuyum ve yaşamı bir yerinden yakalayabilirim, anlamak için çaba harcayabilirim, yaşamı okuyabilirim. Tabii yürekten inanmak da gerekiyor yapılan işe, her tür dayatmaya karşı koyarak özgün olmak, anlamaya çalışmak ve yaşamın bunca kargaşalığı içinde kendi yolunu bulmak. Bu başarılmışsa mutlaka aynı heyecan, aynı duyarlılık, aynı sorgulayıcı bakış izleyicide de uyanacaktır”