Minik Rümeysa İstedi, Büyükşehir Kırmadı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden okul arkadaşlarının çevre konusunda bilinçlendirilmesini isteyen 6. sınıf öğrencisi minik Rümeysa’nın isteği yetkililer tarafından yerine getirildi.

Mersin’in Akdeniz İlçesi 3 Ocak Ortaokulu’nda 6. sınıfta öğrenim gören ve arkadaşlarının çevreye duyarlılığı ile tanıdığı 12 yaşındaki Rümeysa Sude Özaslanlar ve beraberindeki 2 çevreci arkadaşı Işıl Akbaş ile Hiranur Yıldız, okullarında eğitim gören arkadaşlarının çevre bilinçlerini açığa çıkarmak maksadıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma Şube Müdürlüğü personelleri ile iletişime geçti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne telefonla ulaşan minik Rümeysa’nın çevre eğitimi talebini memnuniyetle karşılayan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı personelleri o günkü programlarında olmamasına rağmen öğrencinin isteğini kırmadı ve 3 Ocak Ortaokulu’na giderek çevre konusunda öğrencilere eğitim verdi.

Arkadaşlarını çevre konusunda daha duyarlı hale getirmek isteyen 3 çevreci kızın isteğini kırmayan Büyükşehir Belediyesi, 3 Ocak Ortaokulu’nun en temiz ve düzenli iki sınıfı olarak seçilen 6/A ve 7/G sınıfı öğrencilerine çevre eğitimi verdi. Medeni cesareti sayesinde kendilerine ulaşan ve çevre konusunda arkadaşlarını daha duyarlı hale getirmek isteyen Rümeysa’yı kırmayan Büyükşehir Belediyesi çalışanları iki sınıfı, verdikleri çevre eğitimleri ile ödüllendirmiş oldu. Öğrenciler, çevreci kızlar Rümeysa, Işıl ve Hiranur sayesinde çevre konusunda alanında uzman personeller tarafından bilinçlendirildi.

“Ben istediğim sonuca ulaştım”

Daha temiz bir çevre hedefiyle iki arkadaşıyla birlikte bir grup kuran ve o gruba da başkanlık yapan Rümeysa Sude Özaslanlar, “Biz bu grubun çalışmalarına önce sınıfımızla başladık. Sınıf arkadaşlarımıza çevre konusunda slayt ile sunumlar yaptık. Sunduğumuzda da arkadaşlarımızın bize güvendiğini anladık. Daha sonra,  Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ulaştık ve bizlere eğitim vermelerini istedik. Onların yanına gittim ve bana biz size eğitim verebiliriz dediler. Okulumuzda toplantısı salonu bulunmadığı için bizler bir yarışma düzenledik ve bu yarışmada da temiz ve düzenli iki sınıfı seçtik. Kazanan sınıflara da çevre konusunda eğitim verildi” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’ne başvurma ve çevre eğitimi istemeleri konusunda arkadaşlarının çevre konusunda daha duyarlı bireyler haline gelmelerini amaçladıklarını belirten Özaslanlar, “Büyükşehir Belediyesi bizleri kırmadı ve buraya geldi. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bizim okulumuz ve sınıfımız çok kirliydi. Bizler de temizlemeye karar verdik. Grup kurduk ve bütün arkadaşlarımızın bize destek çıkmasını istedik. Çevrenin ne kadar kirli olduğunu bütün arkadaşlarımıza anlattık. Arkadaşlarımız da bizleri dinlediler. Kendilerine de teşekkür ediyorum. Ben istediğim sonuca ulaştım ve bizlere eğitim verdikleri için çok sevindim, çok mutlu oldum. Aslında bunu başaramayacağımı düşünüyordum. Ama bir işi yapacaksınız, kendinize güvenmeniz yetiyor. Güvendikten sonra arkadaşlarımla beraber başarabildiğimizi gördük” şeklinde konuştu.

Eğitimlerin kendileri ve arkadaşları için çok faydalı olduğunu belirten Işıl Akbaş, “Eğitimler gerçekten bizim açımızdan çok faydalı oldu. Çünkü bizim bildiğimiz şeyler diğer arkadaşlara da anlatıldı. Biz söyleyince çok etkili olmayan konular, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından daha iyi aktarıldı. Aslında bizim istediğimiz arkadaşlarımızın öğrendiklerini ailelerine de bildirmeleri ve kulaktan kulaktan anlatılarak Mersinimizi daha güzel yerlere getirmek amacıyla yaptık. Daha güzel bir çevrede yaşamak istediğimiz için bunları yapıyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi de bizlere destek verdi ve kendilerine çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çevreci grubun kurucularından olan Hiranur Yıldız ise, “Eğitimler bence faydalı oldu ve çok gururlandım. Buraya Belediye ekiplerini getirdik. Bu eğitimlerin verilmesine vesile olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a çok teşekkür ediyorum. Bizlere daha fazla destek vermesini istiyorum” dedi.

Ayrıca eğitim sonrası, Çevre Koruma Şube Müdürlüğü personelleri tarafından her kata birer tane atık pil kutusu bırakıldı.

“Çevre Bilinçlendirme ve Farkındalık Eğitimi”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından 2015 yılından bu yana düzenli olarak ilköğretim okullarında ve 2016 yılından beri de anaokulu düzeyindeki öğrencilere verilen eğitimler ile yaklaşık 15 bin öğrenciye ulaşıldı. Çevre konusunda öğrencileri küçük yaşta bilinçlendirerek kalıcı öğrenmeyi sağlamak ve çevreye duyarlı nesillerin yetişmesine katkı sunmak amacıyla verilen eğitimlerde, geri dönüşüm ve çevre kirliliği gibi konular anlatılıyor. Ekipler, Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası’nda yapılan çevre etkinlikleri hakkında bilgi verirken, öğrencilere çevrenin ne olduğunu ve çevre kirliliğine karşı duyarlı olunmasının gerektiğini anlatıyorlar. Hava, su, toprak, gürültü ve katı atık kirliliğinin zararları üzerine konuşan ve küresel ısınma, iklim değişikliği ile temiz enerji kaynaklarının neler olduğu konuları öğrencilere anlatılıyor.