Mersin Tarihi Ve Gazetecilik Üzerine Söyleşi

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen “Kütüphane Söyleşi Günleri” kapsamında gazeteci-yazar Fikret Ünver tarafından ‘Mersin Tarihi ve Gazetecilik’ üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

Kent kültürü üzerine bilinmeyenleri cevaplamak ve unutulmaya yüz tutan kent kültürünün yaşatılması adına çaba sarf eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’de ilk defa düzenlenen söyleşi günleri ile kitapseverlerin Mersin tarihi hakkında bilgilenmesini sağlıyor.

Söyleşide ‘Mersin Tarihi Üzerine’ adlı kitabını tanıtan ve 1998 yılında gazetecilik mesleği hakkında kaleme aldığı ‘Bir Mesleğin Ardından’ adlı konuşma metnini katılımcılar ile paylaşan Ünver, Mersin tarihi üzerine kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Gazeteciliğin bugünlere nasıl geldiği hakkında dinleyicilere bilgi veren Ünver, gazetecilik mesleğinin bilinmeyenlerini konuştu ve gazeteciliğin geçmişten günümüze nasıl bir süreçten geçtiğini aktardı.

“Büyükşehir Belediyesi sayesinde bilinmeyenler daha geniş alanlara yayıldı”

Söyleşide öğrenmenin sınırı olmadığından söz eden Ünver, “Mersin Tarihi Üzerine adlı araştırmam öğrendiklerimi kitaplaştırmaktan ibarettir. Bu çalışma öğrendiklerini kafasında mezarına götürmek yerine milletiyle paylaşmak isteyen bir faninin kendince dünden yarına bir şeyler aktarma çabasıdır. Bu kitapta özne insandır. İnsanların olaylara etkileri, olayların da insanları nasıl biçimlendirdiği örneklendirilmiştir. Bu kitabı hiçbir karşılık beklemeden yazmış ve birinci baskısını 1998’de emekli maaşımla yaptırmıştım. İkinci baskısını gerçekleştirip bilinmeyenleri daha geniş alanda yayan Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ve kadirşinas Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz’a teşekkürü bir borç bilirim” şeklinde konuştu.

12 Haziran 1998 yılında Mersin Gazeteciler Derneği’nin düzenlediği ‘Meslek Etiği’ konulu Meslek İçi Eğitim Semineri’nde okuduğu ‘Bir Mesleğin Ardından’ başlıklı yazısını dinleyiciler ile paylaşan Ünver, gazetecilerin neler yaşadığı ve gazeteciliğin hangi süreçlerden geçtiğini dinleyicilere aktardı. Türkiye’de gazetecilik yapmanın zorlaştığından ve Anadolu basınının geçmiş olduğu süreçten söz eden Ünver, aslında gazeteciliğin bir yaşam biçimi olduğunu ve gazetecinin yaşamı boyunca her türlü olayla karşılaşabileceğini anlattı.

Genç gazetecilere önerilerde bulunan Ünver, anlayabilen ve yorumlayan kuşakların yetişmesinin önüne set çekildiğinden bahsederken, süreci düzeltmek adına gazetecilerin neler yapabileceğinden bahsederek mesleki önerilerde bulundu.

Gazeteci-yazar Fikret Ünver, söyleşi sonrasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları tarafından 2. baskısı yapılan ‘Mersin Tarihi Üzerine’ isimli kitabını kitapseverler için imzaladı.

‘Kütüphane Söyleşi Günleri’ devam ediyor

Kütüphane Söyleşi Günleri kapsamında geçtiğimiz günlerde Abdullah Toroslu tarafından ‘Karacaoğlan’ üzerine söyleşi gerçekleştirilmişti. 15 Aralık Cuma günü Kudret Ünal ‘Müfide İlhan’ ve 22 Aralık Cuma günü de Turan Ali Çağlar ‘Toroslarda Yörükler’ adlı söyleşilerini gerçekleştirecek.