Evlatlar Ecdadıyla Buluştu

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin genelinde öğrenim gören 930 kişilik öğrenci grubunu atalarının destan yazdığı toprakları görmeleri için Çanakkale’ye götürdü.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümü etkinlikleri kapsamında öğrencileri Çanakkale’ye gönderdi. Gençlerin ‘vatan’ bilincini kazanması ve kurtuluş mücadelesi tarihini öğrenmesi amacıyla önemli etkinliklere imza atan Büyükşehir Belediyesi, geleneksek hale getirdiği ‘Çanakkale Kültür ve Maneviyat Gezileri’nde bu yıl 930 lise öğrencisini ecdatları ile buluşturdu.

‘Evlatlar Ecdadıyla Buluşuyor’ sloganı ile yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, düzenlediği gezi kapsamında 24 okuldan 930 kişilik öğrenci grubuna Çanakkale’de tarihi yerleri gezdirdi. Refakatçi öğretmenler eşliğinde gerçekleştirilen ve 9 Nisan’da başlayan Çanakkale Kültür ve Maneviyat Gezisi’nde öğrenciler atalarını yâd ederken, 103 yıl önce yaşanan şanlı mücadelenin ruhunu hissettiler.

Kilitbahir, Namazgah ve Rumeli Mecidiye Tabyaları’nın ziyareti ile başlayan gezide Seyit Onbaşıyı, Şahindere Sargı Yeri Şehitliğini, Güney Cephesi Savaş Alanlarını, Alçıtepe-Zığındere Sargı Yeri Şehitliğini gören öğrenciler, atalarının 103 yıl önce verdiği destansı mücadeleyi Çanakkale’nin tarihi atmosferinde yaşadılar.

Şehitler Abidesini ve Yahya Çavuş Şehitliği’ni gezerken duygu dolu anlar yaşayan öğrenciler, Çanakkale Destanı Müzesi’nde o yıllara tanıklık etmiş eşyaları görme fırsatı yakalarken,  Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde ileri simülasyon teknikleri ile aralarında üç boyutlu gösterimlerin ve hareketli platformların da yer aldığı 11 ayrı canlandırma odasında Çanakkale Savaşları’nın önemli kesitlerini izlediler.

Mehmetçiğe Saygı Anıtı’nı, Kanlısırt-Kırmızısırt, Yer Altı Tünelleri,  57. Alay, Anzak Koyu ve Arıburnu’nu gören öğrencilerin gezisi Conk Bayırı ziyareti ile sona erdi.

“Bu gezi sayesinde milli duygularımız pekişti”

Kurtuluş mücadelesinin verildiği ve her karışı şehit kanlarıyla sulanmış Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı topraklarda 6 gün süren gezi yolculuğunda öğrencilerden bazıları uçağa ve feribota ilk defa binmenin ve atalarının şehit olduğu toprakları ilk kez görmenin heyecanını yaşadı.

75.Yıl Fen Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Yasir Nerkis, “Atalarımız burada destan yazmış. Biz onların torunları olarak buraya geldik ve gerçekten çok güzel bir duygu. Bu proje çok güzel. Proje kapsamında çok öğrenci geldi ve bu gençlerin daha milliyetçi olabilmesi, atalarımızın yazdığı destana sahip çıkabilmesi için düşünülmüş güzel bir proje. Atalarımız vatanlarını bırakmamış, bizleri düşünerek canlarından, çocuklarından, eşlerinden, her şeylerinden vazgeçerek tek bayrak altında gelecek nesiller yaşayabilsin diye savaşmışlar. Bu değerlere sahip çıkmalıyız. Bizim ecdadımızla tanışmamızı, onları unutmamamızı, milli duygularımızı pekiştirmemizi sağlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a teşekkür ediyorum” dedi.

“Burhanettin Başkanımıza minnettarız”

Çanakkale’yi merak ettiğini ve Büyükşehir Belediyesi sayesinde gördüğünü belirten 75. Yıl Fen Lisesi öğrencisi Ece Sarıyer, “Çanakkale’nin bir ruhu olduğuna kilometrelerce ötede olsak bile zaten inanıyorduk ama buraya gelince bu ruhu inanılmaz bir şekilde hissettik. Burhanettin Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bize bu fırsatı verdiği için Burhanettin Başkanımıza minnettarız” şeklinde konuştu.

Çanakkale’de olmaktan dolayı son derece memnun olduğunu ifade eden 75. Yıl Fen Lisesi öğrencisi Cem Ersu ise, “Şu an tarih dolu anlar yaşıyoruz. Etrafımızda şehitlerin kanıyla sulanmış topraklar var. Atalarımızın kemikleri bu topraklar altında. Ben burada olmaktan mutluluk ve onur duyuyorum. Atalarımız bizi bundan 103 yıl önce korudu. Bizde onların hatıralarını korumalıyız. Bizi buraya getiren Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.