Büyükşehir?in Söyleşi Günleri Sona Erdi

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen “Kütüphane Söyleşi Günleri” etkinliğinin son gününde Mersinli Yazar Turan Ali Çağlar ‘Toroslarda Yörükler’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

27 Kasım tarihinde başlayan ve 4 hafta boyunca devam eden Kütüphane Söyleşi Günleri etkinliği sayesinde, kitapseverlerin Mersin tarihi hakkında bilgilenmeleri sağlandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda yazar ve Mersinli kitapsever katıldı.

Mersinli Koca Yörük lakaplı yazar Turan Ali Çağlar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları’nda da baskısı yapılan ‘Mersin ve Tarsus Halk Kültürü’ isimli kitabının tanıtımını yaptı.

Mersinli yazar Turan Ali Çağlar, gerçekleştirdiği söyleşisinde Yörüklerin kim olduğunu ve yaşam koşullarını anlattı. Çağlar, Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Yörüklerin yaşama süreçlerini ve hayvancılıkla uğraştıklarını aktarırken, Yörük kültüründe doğum, yaşam ve ölümün nasıl gerçekleştiğini paylaştı.

Mersinli yazar Turan Ali Çağlar 40 yıl önce Yörükler hakkında yaptığı araştırmayı dinleyicilerle paylaştı. Çağlar, “Yörük sözcüğü, tez hareket eden, konup-göçen anlamlarındandır. Yörükler oba biçiminde yaşar ve barındıkları konuta çadır derler. Göçler tüm obanın işbirliğiyle yapılır. Her bir obanın konumu bellidir ve her bir obanın konumu da önceden bellidir” diyerek Yörükler ile ilgili bilgiler verdi.

Söyleşinin ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde dinleyiciler, Yörük kültürü hakkında merak ettiklerini Mersinli yazar Çağlar’a yönlendirdi.

Söyleşinin ardından dinleyiciler, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve yönetmenliğini Erdal Altıntaş’ın yaptığı ‘Yörüklerde Güz Göçü’ ile, Kargıpınarı Belediyesi tarafından hazırlanan, senaryosunu Mehmet Doğan’ın yazdığı ve yönetmenliğini Rüştü Aydın’ın yaptığı ‘Yörük Düğünü Belgesel Filmi’ni izledi.