Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Meclisi Gerçekleştirildi

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı.

Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 24, komisyon raporlarına ait 8 ve gündem dışı 8 olmak üzere toplam 40 madde görüşüldü.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, geçtiğimiz haftasonu Milliyetçi Hareket Partisi’nin Antalya’da gerçekleştirilen Belediyeler Toplantısı’na katıldığını belirterek, orada ilginç bulduğu birkaç notu meclis üyeleri ile paylaştı. 2012-2016 yılları Büyükşehir Belediyeleri bütçe gelirlerinin ekonomik sınıflandırılması mali tablosunu meclis üyelerine aktaran Başkan Kocamaz, “Haftasonu partimizin belediyelerle ilgili toplantısına katıldım. Orada çok ilginç bulduğum birkaç notu sizlerle paylaşmak istiyorum. Zaman zaman borçlanma mecburiyetinde kalıyoruz. Sizlere öneri getiriyoruz. Zaman zaman doğrudan destek veriyorsunuz. Bazen de tartışmalar yaşıyoruz. Ama bizim bu konularda mecbur kalmadıkça borçlanmaya gitmek için talepte bulunmayacağımızı hepinizin bilmesi açısından mali tabloları karşılaştırmak istiyorum” dedi.

“Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 sermaye gelirleri % sıfır”

Mali tablolardan çıkan sonuçlara göre, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sermaye ve arsa satışı gelirlerinin yüzde sıfır olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Büyükşehir belediyelerinin kurumlardan aldığı paylarla ilgili bir oran verilmiş. Belediyelere genelde % 70 civarında genel bütçeden pay geliyor. Burada gelen bütçelerin ve bizim bütçelerin ne kadarı genel vergi gelirlerinden oluşuyor, yani Ankara’dan geliyor? Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin % 86’sı Ankara’dan geliyor. Taşınmaz gelirlerine baktığımız zaman genelde belediyelerin payları gayrimenkul satışları olarak görünüyor. MHP’li belediyelerde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 sermaye gelirleri % sıfır. Bizim satacak hiçbir gayrimenkulümüz yok. Türkiye ortalamasında biz yine yüzde olarak sıfırız. 2016 yılı 30 Büyükşehir’in sermaye gelirleri genel olarak arsa satışından geliyor. Ama Büyükşehir Belediyemizin arsa satışından gelen sermaye bedeli ise yine sıfır. Aslında belediyelerin en önemli geliri arsa üretmektir. Bizim bölgemize geldiğimizde biz 1/100 binlik planı onaylatmakta bile zorluk çekiyoruz. Her tarafımız tarım arazisi. Bunların istimlâk edilmesi de binbir zorluk. Ben sadece bizi ilgilendiren kısımlarını aldım. Genel bütçeden gelecek paylara kendinizi bağlamışsınız diye bizleri de eleştiriyorlar. Bu işlerin mecburiyetten kaynaklandığını özellikle bilmenizi istiyorum” şeklinde konuştu.

Mezitli Meyve-Sebze Hali mecliste görüşüldü

Mezitli Meyve-Sebze Hali’nde bulunan esnafların işyerlerinin merkez hale taşınması ile ilgili madde hakkında konuşan Başkan Kocamaz, “Mezitli hali ile ilgili hatırlarsanız daha önce karar almıştık. Bu haldeki esnafların mağdur edilmemesi için yeni hale taşınması gerekiyor. Orada da bir planlama yapıldı. Planlama çerçevesinde arkadaşlarımız gerekirse projeyi bize verin biz kira karşılığı yapalım gibi iyi niyetle bize geldiler. Hal yönetimi, dernek yönetimi bu esnafların oraya gelmesini istemiyor. Bunlar geçmişten bu yana alışmışlar belediyeleri yönetmeye. Bizim de bu insanları mağdur etmememiz lazım. Yasa açık. Bir yer kapatılırsa oradakileri farklı bir yerde istihdam etmemiz lazım. Dolayısıyla buradaki yerler yapılacak. Oradaki işyeri sayısı 68 tane olup, 36’sı Büyükşehir’de, 32’si özel mülkiyete ait. Biz bunlardan tespit yaptırdık. Hala orada fiili olarak bu işi yapanlar için bu taşımayı istiyoruz.  Yasalara göre bir kişiye bir tane iş yeri verilir ama geçmişte bir kişiye 32 tane iş yeri verilmiş. Nasıl verildiyse orası da muamma. O kişinin de tekrardan böyle bir talepte bulunması söz konusu değil” dedi.

“İshaklar Köprüsü’ne Şehit Mustafa Can’ın ismi verilecek”

Gülnar İlçesi’nde Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılında hizmete açılan İshaklar Köprüsü’ne, Şırnak’ta hain terör örgütünün araziye döşediği el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu şehit düşen Mersin Gülnarlı P. Söz. Er. Hacı Mustafa Can’ın isminin verilmesi kararı mecliste oy birliği ile kabul edildi.

Hayata geçirilen hizmetler meclis üyelerine tanıtılacak

15 Aralık Cuma günü Meclisin ikinci birleşiminin sabah saat 10.00’da gerçekleştirileceğini belirten Başkan Kocamaz, “Daha önce sizlerle kararlaştırdığımız belediyenin yatırımları ile ilgili geziyi Erdemli’den başlatacağız. İlk gün Erdemli, Silifke ve o güzergâhtaki yerler tanıtılacak. İkinci gün Aydıncık, Bozyazı ve Anamur tanıtımı yapılacak. Pazar sabahı da Gülnar ve Mut’ta tanıtım toplantılarını gerçekleştireceğiz. Mümkün olduğu kadar bütün arkadaşlarımızın tanıtım toplantılarına katılmasını özelikle rica ediyoruz” şeklinde konuştu.